×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2024-03-15
Mūžizglītība – vērtība, ko atbalsta Siguldas novada pašvaldība

Mācīšanās visbiežāk raisa asociācijas ar bērniem un jauniešiem. Taču mūsdienu mainīgajā pasaulē, tostarp Siguldas novadā, aizvien būtiskāku lomu ieņem mūžizglītība. Lai saglabātu labu savas dzīves kvalitāti, cilvēki ir ieinteresēti turpināt mācīties arī pieaugušā vecumā. Vairākus gadus savu artavu sniedz Siguldas novada pašvaldība, rīkojot pieaugušo mūžizglītības projektu finansēšanas konkursu.

Pašvaldības organizētā konkursa mērķis ir radīt labvēlīgus nosacījumus iedzīvotāju mācību iniciatīvām un atbalstīt izglītotas, radošas un aktīvas sabiedrības iesaisti, kā arī veidot pievilcīgu, saistošu dzīves vidi, kurā Siguldas novada iedzīvotājiem ir nodrošināta iespēja apgūt dzīves prasmes un veiksmīgi īstenot savu potenciālu. Kamēr 2024. gadā finansēšanas konkursā 12 atbalstīto projektu vadītāji uzsāks īstenot savas iniciatīvas, pagājušā gada dalībnieki dalās atziņās par piedzīvoto.

Pērn kopumā ekspertu komija atbalstam izvirzīja desmit idejas, viena no tām ir biedrības “Mālpils tautskola” realizētais projekts “Veselīga uztura meistarklases un lekcijas”, kas ieguva pašvaldības līdzfinansējumu 1500 eiro apmērā.

“Īstenojot projektu, iedzīvotājiem nodrošinājām iespēju apmeklēt praktiskās ievirzes mācību nodarbības, kas sevī ietvēra kulināro mantojumu, veselīga dzīvesveida principu apguvi ar uztura speciālisti, pavāru meistarklases un nodarbības vegāniem un veģetāriešiem. Iegūtās zināšanas un prasmes nodarbību dalībnieki tālāk izmanto ģimenēs un droši var dalīties ar tām sabiedrībā. Organizējot divu vietējo meistaru vadītās nodarbības, dots ieguldījums novada kultūras un kulinārā  mantojuma saglabāšanā un mūsdienīgā pielietošanā. Šis vēlreiz apliecina to, ka pagastā iedzīvotāju vidū ir palielinājusies motivācija iesaistīties sevis pilnveidošanā,” stāsta biedrības “Mālpils tautskola” vadītāja Līvija Mukāne, kurai ir liela pieredze arī starptautisku projektu īstenošanā.

Veselīgo uztura meistarklašu un lekciju jaunākajam dalībniekam bija 12 gadu, bet vecākajam – 82. L. Mukāne pārliecinājusies, ka mūžizglītība ir svarīga visos vecumposmos, jo īpaši senioriem. Nereti, pateicoties neformālās izglītības apguvei, strādājošie saņem sertifikātus, kas ļauj neierūsēt darba tirgū. Tikmēr pensionāriem mūžizglītība palīdz uzturēt možu garu, tādējādi mazinot novecošanās ietekmi. “Senioriem laukos tā ir socializēšanās, iziešana no mājas, nedomāšana par slimībām un ikdienas rūpēm, vienlaikus apgūt ko jaunu un sadarboties ar citiem mālpiliešiem. Ieguvu jaunu pieredzi šādu projektu organizēšanā, un, to turpmāk pilnveidojot, varēsim piedāvāt Mālpils pagasta iedzīvotājiem kvalitatīvākus mūžizglītības pakalpojumus. Tomēr nākotnē ir jādomā par finansējuma palielināšanu. Būtisks arguments ir tas, ka tieši mūžizglītība ir viena no vispārpieņemtajām praksēm Eiropā, kā mazināt sabiedrības novecošanās negatīvās sekas,” saka “Mālpils tautskolas” vadītāja.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Linards Kumskis apliecina, ka mūžizglītība ir ikviena iedzīvotāja dzīves sastāvdaļa – mūžu dzīvo, mūžu mācies. “Tās nozīme un iespējas turpina palielināties. Pašvaldības atbalsts šajā jomā ir būtisks, sniedzot iespēju iedzīvotājiem apgūt jaunas zināšanas un prasmes. Novērtējam, ka pieaugušo mūžizglītības  finansēšanas konkursā ik gadu tiek iesniegtas daudzveidīgas iniciatīvas. Katra no tām sniedz konkrētu ieguldījumu sabiedrības attīstībā un labklājībā,” stāsta Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs.

Lēdurgas pagastā esošās biedrības “Smaile” projekta “Vecāsmātes deķa stāsti” vadītāja Līvija Gridjuško ir pateicīga Siguldas novada pašvaldībai par finansiālu atbalstu, jo dažkārt maz ir daudz. Piešķirtais līdzfinansējums 1220 eiro apmērā ļāva notikt Rasmas Noriņas lekcijai “Lībiešu saknes Vidzemē” un “Ciltskoku veidošanas metodika”; augu vākšanas un dziju krāsošanas nodarbībām, kā arī praktiskajam darbam pie datoriem “Kā izmantot interneta vietnes savu senču meklējumos?”.

Lēdurga ir piederīga Vidzemes lībiskajai kultūrtelpai. “Šis bija vērtīgs turpinājums pērn kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu konkursa ietvaros īstenotajam projektam – radošā darbnīca-plenērs “Visa laba jāņuzāle Aģes pļavās uzziedēja” Lēdurgā. Esmu pārliecināta, ka zināšanas ir jāpapildina visu mūžu, izzinot arī senatni – mūsu saknes. Piemēram, ar augu krāsvielām krāsotajām dzijām ir saausti lakati, kas ir skaista liecība nākamajām paaudzēm. Projekta īstenošanas laikā bija plaša publicitāte, nepalikām nepamanīti. Lielākais novērtējums, kas apliecina mūžizglītības svarīgo lomu vietējā kopienā, ir 2023. gadā saņemtā Siguldas novada pašvaldības balva “Gada balva mūžizglītībā”. To pasniedz par izglītības kvalitātes veicināšanu,” stāsta L. Gridjuško. Ar pašvaldības finansiālu atbalstu biedrība “Smailes” iesākto turpinās arī šogad, īstenojot pieaugušo mūžizglītības projektu “Lībiskās liecības Lēdurgā”.

Inese Pabērza kā apmācību vadītāja un komunikācijas trenere darbojas aptuveni sešus gadus un līdzīgu laika periodu uzskata sevi par siguldieti. Pērn konkursa ietvaros viņa Siguldā īstenoja projektu “Personīgās zīmolvadības meistarklases Siguldas novada iedzīvotāju individuālajai izaugsmei”. “Pašvaldības mūžizglītības projektu konkursā esmu piedalījusies trīs reizes, divas no tām guvusi atbalstu. Tas devis iespēju apmācību programmas bez maksas apgūt arī novadniekiem, kas to arī ir lieliski izmantojuši. Īstenojot 2023. gada projektu un piedāvājot personīgās zīmolvadības apmācības, lielisks partneris bija arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Siguldas biznesa inkubators, kura komanda novērtēja ideju un saturu, nodrošinot iespēju dalībniekiem to apgūt ne tikai attālināti, apgūstot materiālu, bet arī klātienē mūsdienīgās un viesmīlīgās telpās,” stāsta komunikācijas trenere I. Pabērza.

Viņasprāt, tālākizglītība un mūžizglītība nodrošina ikviena darbspējīgā iedzīvotāja konkurētspēju tik mainīgajā darba tirgū, ne tikai papildot savu kompetenču grozu ar jaunām zināšanām un prasmēm, bet arī sniedzot iespēju apgūt tādas, kas ļauj celt savu vērtību darba tirgū un piemēroties darba tirgus prasībām. Mūžizglītībai ir nozīme arī personības izaugsmē un pašapziņas veicināšanā.

Projektu dalībnieku pieredze un atziņas liecina par mūžizglītības nozīmi gan personīgajā, gan sabiedriskajā dzīvē. Arī pašvaldībai ir svarīgi atzīt šo nozīmi un turpināt atbalstīt pieaugušo mūžizglītības projektus un iniciatīvas, tādējādi Siguldas novads veicina aktīvu, radošu un izglītotu sabiedrību, kas spēj veiksmīgi pielāgoties mūsdienīgajām prasībām un izaicinājumiem. Mūžizglītība kļuvusi par neizsīkstošu avotu.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi