×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2024-03-19
Ieteikumi, ko darīt ar dārzu un parku atkritumiem Siguldas novadā

Paliekot siltākam laikam, rodas arī vēlme un vajadzība sakopt teritorijas, kā rezultātā rodas dārzu un parku atkritumi. Aicinām iepazīties ar risinājumiem, kā no tiem videi draudzīgi atbrīvoties Siguldas novadā.

Videi visdraudzīgākais un vienlaikus ekonomiski visizdevīgākais risinājums ir bioloģiski noārdāmos atkritumus katram pašam izmantot lietderīgi savā dārzā, piemēram, kompostēt, mulčēt vai veidot augstās dobes. Siguldas novadā kompostēt ir atļauts ar nosacījumu, ja kompostēšanu veic uz sava īpašuma esošas zemes un nerada draudus cilvēku dzīvībai, veselībai un videi, kā arī personu mantai. Tomēr, ja iedzīvotājs nevēlas veidot kompostu, iespējams nodot dārzu atkritumus pie atkritumu apsaimniekotāja.

Jebkurā bioloģisko atkritumu konteinerā var mest ne tikai virtuves atkritumus un ēdiena paliekas bez iepakojuma, bet arī augus un to saknes, lapas, zāli, zarus, kuru diametrs nepārsniedz divus centimetrus, telpaugus un novītušus ziedus. Savukārt konteinerā aizliegts ievietot tūjas, augsni, kūdru, smiltis, grunti, akmeņus, pelnus, izdedžus u.tml.

Atkritumu apsaimniekotāji Siguldas novadā pieņem dārzu un parku atkritumus arī kompostēšanas vai šķirošanas laukumos.

Allažu, Mālpils, Mores, Siguldas pagasta un Siguldas pilsētas iedzīvotājiem

2. aprīlī darbu atsāks “JUMIS” dārzu un parku atkritumu kompostēšanas laukums “Kreiļi”. Kompostēšanas laukumā Siguldas novada iedzīvotāji līdz diviem kubikmetriem bez maksas (uzrādot Siguldas novada ID karti) un juridiskās personas (pirms tam piesakot apmeklējumu, rakstot uz e-pasta adresi info@jumis.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 26112288) par nelielu samaksu var nodot dažāda veida dārzu un parku atkritumus.

Uzņēmums informē, ka no šāgada kompostēšanas laukumā tiek pieņemti atsevišķi sašķiroti dārzu un parku atkritumi:

  • veci augi, puķes, nezāles (saīsinātus, garumā līdz 50 centimetriem);
  • nopļauta zāle un koku, krūmu lapas bez plastmasas un stikla piejaukumiem;
  • atsevišķi lielāki koku un krūmu zari (nesaīsinātus, garumā līdz trim metriem un diametrā līdz 25 centimetriem);
  • atsevišķi augļi un dārzeņi.

Par citiem dārzu un parku atkritumiem, kas nav iekļauti sarakstā, iedzīvotāji aicināti iepriekš saskaņot tos ar “JUMIS”, rakstot uz e-pasta adresi info@jumis.lv.

Krimuldas un Lēdurgas pagasta iedzīvotājiem

Dārzu un parku atkritumus – smalkus zarus un saknes līdz diviem centimetriem diametrā, lapas, zāli, nezāles, ziedus, skaidas, mizas u.tml. bez citu atkritumu piemaisījumiem  Siguldas novada iedzīvotāji var nodot “ZAAO” EKO laukumā Raganā, Vidus ielā 12. Laukumā nododot dārzu un parku atkritumus, cena par pakalpojumu ir 16 eiro kubikmetrā. Kopējo summu par atvestajiem atkritumiem konkrētajam klientam nosaka laukuma pārzinis. Maksāt var arī ar norēķinu karti.

Tāpat Krimuldas un Lēdurgas pagastu iedzīvotāji var pieteikt dārzu un parku atkritumu savākšanu savā adresē. EKO laukumā iespējams iegādāties “Big Bag” maisus atkritumu uzkrāšanai, kā arī tos var savākt ar automašīnas iekraušanas mehānismu no kaudzes vai arī lielāku apjomu ar konteineru. Sīkāka informācija un pakalpojuma maksas aprēķina kalkulators atrodams “ZAAO” tīmekļa vietnē

Inčukalna pagasta iedzīvotājiem

Iedzīvotāji dārzu un parku atkritumus bez maksas var nodot arī “CleanR” šķirošanas laukumā “Dzelzceļa stacija “Inčukalns””. Arī šajā vietā būtiski izcelt, ka zaru un sakņu diametrs nevar pārsniegt divus centimetrus.

Papildus “CleanR” klienti par atsevišķu samaksu var iegādāties speciālu BIO maisu komplektu, un, kad maisi ir pilni, pieteikt to izvešanu. Izvešanas dienā tie jāizliek vietā, kur parasti tiek izlikti atkritumu konteineri. Informācija par pakalpojumu pieejama klientu pašapkalpošanās platformā manai.videi.lv.

Ar citām atkritumu nodošanas iespējām, kā arī šķirošanas laukumu darba laikiem var iepazīties, vēršoties pie sava atkritumu apsaimniekotāja vai to tīmekļa vietnēs:


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi