×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2024-03-20
Siguldas luterāņu baznīcā izskanēs koncertprogramma “Pasija”

Svētdien, 24. martā, plkst. 12.00 Siguldas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā izskanēs senās mūzikas ansambļa “Ars Antiqua Riga” koncerts “Pasija”. Koncertprogrammā iekļauta teju visa pieejamā un rekonstruētā 16. gadsimta vokālās daudzbalsības mūzika, kas ir sarakstīta Latvijas teritorijā. Ieeja – bez maksas. 

Vēlīnās renesanses daudzbalsība ir unikāls mantojums, kas nes liecību par Livonijas laiku. Kantori-komponisti, kas darbojušies Rīgas Doma katedrāles skolā, ir Paulus Bucenus Philorodus (c. 1548–1586), kurš sarakstījis mesu “Iam non Dicam” (1584), pasiju “Domini Nostri Jesu Christi” (1578), tāpat ir saglabājušās dažas motetes. Koncertprogrammā iekļauta arī kantora-komponista Martinus Crusius (Misnicius, c.1526–1607) motete “Cantate Domino” (1596) ar 149. psalma tekstu, kas vēstures avotos minēta, kā tā laika visvairāk atskaņotā motete. Koncertprogrammu caurvij gregoriskie dziedājumi – īpašākie ir no 15. gadsimta manuskripta Missale Rigense (Rīgas).

Senās mūzikas ansamblis “Ars Antiqua Riga” nerimstoši interesējas par vokālo daudzbalsību un dziedāšanu ansamblī. Visi dalībnieki ārpus ansambļa ikdienā ir Latvijas profesionālo koru mākslinieki. “Ars Antiqua Riga” pamatrepertuāru veido Rietumeiropas vēlīno vidusslaiku un renesanses vokālā daudzbalsība, kā arī laikmetīgā mūzika, kas rakstīta ar atsauci uz seno mūziku. Būtiska ir arī ansambļa misija mūziku vest pie cilvēkiem, muzicējot reģionos. 2022. gadā iznāca ansambļa debijas albums “Uģis Prauliņš. Mesa un interlūdijas L’homme armé”: albums ticis nominēts Latvijas gada ierakstu balvai “Zelta mikrofons 2022”, kā arī prestižajai Vācijas ierakstu balvai “OPUS KLASSIK””. 2024. gada sākumā “Ars Antiqua Riga” ar šo koncertprogrammu devās uz senās mūzikas festivālā “AURORE” Helsinkos. Šobrīd ansamblis strādā pie jaunām programmām, starptautiskām sadarbībām un ierakstu albuma.

Ansambļa vadītājs, diriģents Pēteris Vaickovskis ieguvis maģistra grādu JVLMA kora diriģēšanas specialitātē pie asoc. prof. Sigvarda Kļavas. Mācījies arī trombona (emerit. prof. Boļeslavs Voļaks), ērģeļu (prof. Vita Kalnciema) un klavesīna (asoc. prof. Aina Kalnciema) spēli. Zināšanas senajā mūzikā papildinājis Amsterdamas Mūzikas konservatorijā pie Jos van Veldhoven, kā arī meistarklasēs ar Dirk Snelling, Doulce Mémoire, Paul Hillier, Peter Phillips un citiem senās mūzikas speciālistiem. Vaickovskis ir ansambļa “Ars Antiqua Riga” dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs, kā arī Latvijas Radio kora dziedātājs, vienlaikus šajā korī pildot arī kormeistara pienākumus. Pēdējā gadā sadarbojies ar diriģentiem Andrew Lawrence-King (Tallinas baroka orķestris) un Lionel Meunier (Vox Luminis sastāva).


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi