×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Otrdiena, 30. aprīlis
Šodien sveicam: Lilija, Liāna
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2024-04-15
Konkursā “FIZMIX Eksperiments” 3. vieta Siguldas Valsts ģimnāzijas skolēniem

13. aprīlī Latvijas Fizikas festivāla laikā norisinājās erudīcijas konkurss “FIZMIX Eksperiments” ar atklātās olimpiādes statusu, kurā piedalījās arī Siguldas novada 8. un 9. klašu skolēni. Teicamu rezultātu uzrādīja Siguldas Valsts ģimnāzijas komanda “Elektromagnētiskā Elite”, iegūstot augsto trešo vietu.

AS “Latvenergo” rīkotais konkurss šogad norisinās jau 29. reizi. Par fizikā zinošākās komandas godu sacentās skolēni no visas Latvijas – konkursam šogad pieteicās kopumā 216 skolēnu komandas no 145 Latvijas skolām jeb 1080 skolēni. Komandām bija jāsacenšas vairākās kārtās, risinot Latvijā vadošu ekspertu īpaši izveidotus uzdevumus. Bez fizikas tajos bija jādemonstrē erudīcija arī citos dabaszinātņu priekšmetos, tādējādi parādot vispusīgas zināšanas.

Godpilno trešo vietu ieguva “Elektromagnētiskā Elite” no Siguldas Valsts ģimnāzijas, kuras sastāvā bija Miks Balodis, Rūta Petrovica, Laura Pakalne, Marija Balode un Anete Priedniece. Konkurss sastāvēja no vairākām kārtām vairāku mēnešu garumā. Vispirms bija trīs neklātienes kārtas, kurās skolēni risināja uzdevumus un veica eksperimentus. Savukārt Fizikas festivāla laikā bija pusfināla un fināla cīņas. Abās klātienes kārtās bija gan teorētiski uzdevumi, gan arī eksperimenāli izaicinājumi. Kā izaicinošāko var minēt fināla eksperimentālo uzdevumu, kurā bija jāražo elektrība no mājās sagatavotās ūdens dzirnavu turbīnas. 

Skolēni, lai gan noguruši pēc gari pavadītas dienas, bija ļoti priecīgi par rezultātu un ir apmierināti ar konkursa laikā iegūtajām zināšanām un pieredzi. Viņi atzīst, ka patika veikt eksperimentus un darboties kā komandai, pilnveidojot sadarbību konkursa laikā. Tieši kopīgā un saskaņotā darbošanās arī ļāva iegūt pārliecību un pusfināla/fināla uzdevumus pildīt, vienam otru papildinot. Labas sajūtas bija arī pēc uzdevumu izpildes, kad nāca apjausma, ka uzdevumi ir saprotami un ieguldītais darbs ir atmaksājies. Dienas beigās bija prieks par iegūto vietu. 

Tāpat skolēni novērtēja paša Latvijas Fizikas festivāla ideju kā pasākumu, kas veltīts fizikas un STEM nozares popularizēšanai, ar visu jauko atmosfēru, atbalstu, aktivitātēm un arī balvām. Šādi konkursi un aktivitātes paaugstina motivāciju mācīties dabaszinātnes, redzot, ka tas ir interesanti, aizraujoši un saprotami. 

Prieks, ka Siguldas novads konkursa pusfinālā bija plaši pārstāvēts – Rīgas reģionā 5 no 10 komandām bija tieši no mūsu novada. Konkursa piedalījās arī šādas novada komandas: “Kuģotāji” (Siguldas 1. pamatskola), “Fizikas aģenti” (Siguldas Valsts ģimnāzija), “Trakās baterijas” (Siguldas Valsts ģimnāzija) un “Team Lunar” (Mores pamatskola).

Pirmo vieto un ceļojumu uz Šveici, lai apmeklētu Eiropas Kodolpētniecības centru CERN – pasaulē vadošo zinātnisko centru un tā slaveno Lielo hadronu paātrinātāju, kā arī viesotos Šveices zinātnes centrā “Technorama”, ieguva Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas komanda “Baloži pusdieno”, savukārt otrajā vietā ierindojās “Azartspēļu ministri” no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas.

Skolēnu erudīcijas konkursa “FIZMIX Eksperiments” galvenais mērķis ir veicināt interesi par eksaktajām zinātnēm un saistošā veidā parādīt, kā teorētiskās zināšanas, kas tiek apgūtas skolā, izmantot praksē, un kur tās var noderēt nākotnē, izvēloties visdažādākās profesijas un karjeras iespējas. Konkursa uzdevumus šogad sagatavojuši Rīgas Tehniskās universitātes eksperti – jaunie zinātnieki, skolotāji un fizikas entuziasti.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi