×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 27. jūlijs
Šodien sveicam: Marta, Dita, Dite
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2024-05-14
Informācija par invazīvās augu sugas Sosnovska latvāņa ierobežošanu

Lai mazinātu invazīvās augu sugas Sosnovska latvāņa (Heracleum sosnowskyi Manden) (turpmāk – latvāņi) izplatību, Siguldas novada pašvaldība aicina zemju īpašniekus vai tiesiskos valdītājus, kuru teritorijas invadētas ar latvāņiem, veikt regulāri latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumus, nepieļaujot izziedēšanu, sēklu nogatavošanos un tālāku izplatību, kā arī aicina iesniegt informāciju Valsts augu aizsardzības dienestam (VAAD) par ar latvāņiem invadēto teritoriju un plānotajiem latvāņu ierobežošanas pasākumiem saskaņā ar Ministru kabineta 2008. gada 14. jūlija noteikumiem Nr. 559 “Invazīvās augu sugas – Sosnovska latvāņa – izplatības ierobežošanas noteikumi”.

Panākumus cīņā ar latvāņiem var gūt, ja to ierobežošanu savlaicīgi, kompleksi un sistemātiski veic visi zemju īpašnieki, kuru teritorijas ir invadētas ar latvāņiem. Ierobežošanas pasākumus iespējams veikt, pielietojot kādu no metodēm – mehānisko, kīmisko, bioloģisko vai komplekso –, ņemot vērā invadētās platības lielumu, audzes blīvumu un vecumu, latvāņu attīstības stadiju, apvidus šķēršļotību, zemes izmantošanas veidu, augsnes īpatnības, kā arī jāpārliecinās, vai teritorijai nav noteikts vides aizsardzības ierobežojums. Šobrīd par vienu no efektīvākajām metodēm tiek uzskatīta dzīves telpas konkurences izmantošana, kad augu aizsardzības līdzekļi – herbicīdi – tiek lietoti tā, ka tie negatīvi iedarbojas uz latvāņiem, bet pārējā platībā augošās augu sugas paliek neskartas un ātri pārņem no latvāņiem brīvo platību.

Pēc VAAD datiem Siguldas novadā ar latvāņiem invadēta vairāk nekā 738 hektāru liela platība. Siguldas novada latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumu organizatoriskajā plānā 2022.–2026. gadam iekļauta informācija par 62 zemes vienībām, kurās šogad plānots veikt latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumus, pamatojoties uz VAAD sniegto informāciju, un par 20 zemes vienībām, kurās Siguldas novada pašvaldībai ir tiesības organizēt latvāņu ierobežošanas pasākumus, ja zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs neveic latvāņu ierobežošanu vai nav iesniedzis informāciju VAAD par latvāņu ierobežošanas pasākumu veikšanu, savukārt zemes īpašnieka pienākums ir apmaksāt pašvaldības piestādīto rēķinu par veiktajiem darbiem, kas saistīti ar latvāņu ierobežošanu.

Tiesības pieteikties uz nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem ir zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam, kura īpašumā vai tiesiskā valdījumā ir zeme, kuras platība zemes vienībā ir lielāka par vienu hektāru, kura invadēta ar latvāņiem, kurā regulāri tiek veikti latvāņu ierobežošanas pasākumi. Plašāka informācija skatāma Siguldas novada pašvaldības domes 2023. gada 16. novembra saistošajos noteikumos Nr. 23 “Par atvieglojumu piemērošanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Siguldas novadā”.

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu par invazīvo augu sugu izplatības ierobežošanas pasākumu neveikšanu tiek izteikts brīdinājums vai uzlikts naudas sods fiziskām personām no 100 līdz 350 eiro, bet juridiskām personām – no 280 līdz 1400 eiro. Par tādiem pašiem pārkāpumiem, ja tie izdarīti atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, uzliek naudas sodu fiziskām personām no 350 līdz 700 eiro, bet juridiskām personām – no 570 līdz 2900 eiro. Savukārt Ministru kabineta noteikumi Nr. 559 “Invazīvās augu sugas – Sosnovska latvāņa – izplatības ierobežošanas noteikumi” paredz, ka ar latvāni invadētās teritorijas zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam iesnieguma veidā jāiesniedz VAAD informācija par teritoriju, kas invadēta ar latvāni, un izvēlētajām metodēm, ko paredzēts izmantot tā ierobežošanai. Šī informācija ir vienreizēja un iesniedzama jebkurā brīdī. Veidlapa pieejama VAAD interneta vietnē www.vaad.gov.lv, un tā jāiesniedz VAAD reģionālajai nodaļai.

Papildu informācija par latvāņu ierobežošanu pieejama Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Latvāņu ierobežošana”, VAAD tīmekļa vietnes www.vaad.gov.lv sadaļā “Par Latviju bez latvāņiem!” vai pie lauku attīstības speciālistes Inetas Eriksones, zvanot uz tālruņa numuru 26341991 vai rakstot uz e-pasta adresi ineta.eriksone@sigulda.lv.


© www.sigulda.lv


Pasākumi