×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 26. aprīlis
Šodien sveicam: Alīna, Sandris, Rūsiņš
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2012-11-28
Siguldā īsteno projektu - Pasākumu ietekme uz kultūrvēsturisko mantojumu

Šogad Siguldas novada pašvaldība INTERREG IVC programmas ietvaros uzsākusi īstenot projektu „Pasākumu ietekme uz kultūrvēsturisko mantojumu” (ZEN), kura mērķis ir nodot un gūt pieredzi 12 partneriem no Itālijas, Spānijas, Grieķijas, Bulgārijas, Slovēnijas, Lietuvas, Lielbritānijas, Nīderlandes un citām valstīm. Balstoties uz gūtajām atziņām, nepieciešams izstrādāt kopīgu metodoloģiju, lai samazinātu festivālu un kultūras notikumu ietekmi uz vēsturiskajiem centriem un vidi. Projekta ietvaros šajā gadā analizēta kultūras situācija un vēsturiskais festivālu un notikumu fons, veikta viena festivāla analīze. Labās prakses izpētei ar ekonomisko, sociālo un vides indikatoru palīdzību tika analizēti XX Opermūzikas svētki. Šis festivāls notiek jau divdesmit gadus, un tam ir arī ilgtspējīga ietekme uz Siguldas pilsētvidi un uz konkrētu vietu, kur festivāls notiek. Pēdējo sešu gadu investīcijas pilsdrupu teritorijas labiekārtošanā, stratēģijas izstrāde Siguldas Jaunās pils kompleksam kopumā, jaunu pārvaldības formu ieviešana kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai un attīstīšanai – tas viss lielā mērā ir saistīts ar festivālu un notikumu rīkošanu šajā teritorijā. Secināts, ka vairāk uzmanības jāvērš pētniecībai un objektīvai datu ieguvei, kas līdz šim nav ticis praktizēts. Minētā projekta ietvaros tiks sniegti risinājumi Eiropas Savienības līmenī: plānots izstrādāt pašiem savu metodoloģiju un ieviest „nulles ietekmes” politiku, kāda līdz šim nav bijusi pieņemta.

Projekta partneri norāda par notikumu un festivālu pozitīvo ietekmi uz tūrismu, kultūras daudzveidību un vietējo ekonomiku, akcentējot arī ietekmi uz vidi. Lielbritānijā tiek lēsts, ka dzīvās mūzikas pasākumi ražo 400 tonnu CO2 gadā. Dažādos pētījumos iegūtie dati no 649 festivāla apmeklētājiem Lielbritānijā, Vācijā un Nīderlandē liecina, ka 80% respondentu bija bažas par troksni, 82% domā par atkritumu negatīvo ietekmi, 84% – norūpējušies par satiksmes un transporta ietekmi, savukārt 60% pauda bažas par ūdens un augsnes bojāšanu. Mūsu uzdevums ir fiksēt, vai Latvijā vispār vides un kultūras mantojuma degradēšanas problēmas pastāv un vai politikas izstrāde ir stratēģiski svarīga. Varbūt tā ir inovatīva metodika, ko var izstrādāt Latvijā un izmantot kā nākotnes projektu politikas nostādņu pieņemšanā, kuru mērķis ir aizsargāt kultūras mantojumu?

Šogad ar partneriem Siguldas novada speciālisti tikušies darba sanāksmēs Itālijas pilsētā Perudžā (Perugia) un Londonas Universitātē Lielbritānijā. Decembrī notiks studiju vizīte Roterdamā, Erasmus Universitātē, kas paredz jaunu zināšanu ieguvi un labās prakses analīzi. Partneriem vēstīsim par mūsu mērķiem un plāniem turpmākajā projekta periodā:

  • Vienošanās ar Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Socioloģijas nodaļu par studentu mācību praksi, nodrošinot iespēju analizēt liela mēroga festivālus visā Latvijā;
  • Darbs ar neatkarīgiem ekspertiem ar dažādām pieredzēm;
  • Ar Izglītības un kultūras projektu konkursa atbalstu šogad izveidota Dabaszinātņu skoliņa, kurā darbojas 20 Siguldas novada pamatskolu 4.-8.klašu skolēni un 10 Siguldas Valsts ģimnāzijas 10.-11.klašu skolēni. Izveidotas četras pētījumu grupas ar atšķirīgiem darba uzdevumiem: skaņas stipruma mērīšana, ultravioletā starojuma un gaismas intensitātes mērīšana, vēja stipruma un gaisa spiediena mērīšana, kā arī oglekļa dioksīda un skābekļa koncentrācijas mērīšana dažādās Siguldas vietās. No 2012.gada aprīļa līdz septembrim atbilstoši izstrādātajam plānam tika veikti regulāri vides kvalitātes monitoringa mērījumi, uzkrājot datus par gaisa un pilsētvides kvalitāti. Gaisa un pilsētvides kvalitātes parametru noteikšanu skolēni veica skolotāju M.Pētersones, J.Bukina un L.Sausiņas vadībā, izmantojot vides parametru sensorus. Balstoties uz skolēnu interesi un saredzot labas iespējas skolēnus iesaistīt kopīgos pētniecības procesos, projekts tiek turpināts, un skolēni veiks gaisa un pilsētvides kvalitātes parametru mērījumus festivālu laikā.
  • Sadarbībā ar biedrību „Latvijas Pasākumu producentu asociācija” informācijas un viedokļu apmaiņas pasākumi un kvalitātes standartu izstrāde uzraudzībai un brīvdabas kultūras pasākumu ietekmes samazināšanai ar liela mēroga festivālu organizatoriem.



© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi