×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 26. aprīlis
Šodien sveicam: Alīna, Sandris, Rūsiņš
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2013-12-02
Atslēgu skvērā plānots uzstādīt jaunu telpisku vides objektu

Vietā, kur satiekas Raiņa iela ar Pils ielu, 2007.gadā, atzīmējot Siguldas astoņsimtgades svinības, tika izveidots Atslēgu skvērs. To veido vairāki mākslinieciski metāla objekti – tiltiņš, arkas un trīs viduslaiku atslēgas.

Skvērā izvietotajām atslēgām ir simboliska nozīme – jau no seniem laikiem pilsētas atslēga ir tās drošības un patstāvības simbols – viduslaikos masīvos cietokšņu vārtus noslēdza, lai saglabātu pilsētnieku drošību nakts stundās un ienaidnieku uzbrukuma brīžos. Par pilsētas atslēgu atbildīgais bija pilsētas galva. Ja strīdu un karu laikā pilsēta tika iekarota, tās pārvaldītājam atslēgas bija jānodod nākamajam pilsētas saimniekam. Līdz mūsdienām atslēgas ir saglabājušas to simbolisko nozīmi, pagātnē atstājot to utilitāro nozīmi. Skvērā novietotās atslēgas ir arī simbols Siguldas apkaimes trīs pilīm – Siguldas, Turaidas, Krimuldas. Skvērs ir starta vieta, no kuras sākt izzinošu ceļojumu uz tām.

2014.gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta un Sigulda tās oficiālais partneris, pašvaldības Kultūras pārvalde rosina uzstādīt jaunu telpisku vides objektu, kura idejas autore ir Siguldas novada māksliniece, tēlniece Solveiga Vasiļjeva. Idejas autore norāda, ka arī jaunais telpiskais vides objekts ir trīs atslēgas. „Objekta būtība un devīze ir kustība - ap horizontālo asi tā ir kā apturēta rotācija, bet ap vertikālo asi ir objekta reāla kustība. Katrai atslēgai ir zināma līdzība ar cilvēka kāju un formas kopējo jēdzienisko ietilpību un man asociējas ar kājāmgājēja ceļotprieku, griežot atslēgas gaisā”, par vides objekta ideju stāsta māksliniece. Vides objekts iecerēts 3.8 – 4.0 m augsts. Tam domāts arī īpašs izgaismojums no paša objekta.

Aicinām izteikt viedokli par ieceri nomainīt esošās atslēgas pret jaunu objektu „Atslēgas kustībā” aizpildot aptaujas anketu.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Arsara
- 2013-12-08 11:27

Manuprāt, lieka naudas tērēšana. Ir labi tā kā ir tagad, kāpēc kaut kas jāmaina?!
Arkas+ziemassvētku rotājumi tagad izskatās lieliski!

Māris
- 2013-12-04 00:21

No zīmējuma pie teksta nav saprotams, kāds izskatīsies iecerētais objekts, varētu tak ielikt normālu attēlu. 4 metru augstums ir par lielu, tā tak gandrīz divstāvu māja.
Es par pašreizējo variantu
Tāpat piekrītu Andrim Z par sarūsējušajiem izstrādajumiem pie autoostas laukuma. Dažs no tiem ir arī bīstams, tas, kas tuvāk celiņam. Ka tik kāds, tvaikā no "Kurtuves" nākdams, neuzduras, kā šašliks uz iesma.

Andris Z
- 2013-12-04 00:11

Manuprāt, skaistās atslēdziņas no 800-gades svētkiem ir obligāti jāpatur. Negribētu, ka šo skaisto skvēriņu sabojā ar kaut ko jaunu. Iesaku saglabāt Atslēgu skvēriņu tādu, kāds tas ir šobrīd. Tad jau drīzāk nojauciet, lūdzu, tos sarūsējušos un atbaidošos briesmoņus Stacijas parkā, pilnīgi kauns skatīties un neērti no tūristiem, kas atbrauc uz Siguldu! To mākslu es tiešām nesaprotu, kaut arī esmu studējis mākslas vēsturi Kultūras akadēmijā.

Laurinjsh
- 2013-12-03 17:26

nu jā, nevaru nepiekrist iepriekš komentētajam.
Neredzu nevienu iemeslu kāpēc esošais jājauc nost un jālie vietā šis te. Novads liels, gan jau atradīsies vieta arī šajai mākslai.
Esmu 100% pret skvēra izmaiņām!

Zilgma
- 2013-12-03 16:34

Kas tas ir?!
Atstājiet takš normālas atslēgas....ŠItais izskatās pēc kaut kāda 3 kājaina (galvaina) traka putna.....
Visticamāk man kā lauku cilvēkam māksla ir sveša, bet šito nesaprotu. Piedodiet.

cirliitis
- 2013-12-03 15:16

"nomainīt vecās pret ..." ????
Pirmkārt nesaprotu, kāpēc vienu skaistu vietu jābojā, nojaucot.., ja ir simt tukšas vietas, kuras varētu uzlabot.
Otrais, galvenais jautājums, kur liksiet vecās atslēgas? Cerams ne metāllūžņos. Ja tiešām nagi deg tās noņemt, tad vismaz atdāviniet man, vai ja žēl tādu skaistumu atdot privātajam, tad dāviniet kādam bērnudārzam...

Bet bez jokiem un ironijas vērojot šo dīvaino skicējumu gribas lamāties. Nu kāpēc kautkas skaists ir jābojā, lai vietā liktu šitādu .. .. tipa moderni????

Pasākumi