×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 6. maijs
Šodien sveicam: Gaidis, Didzis
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T

Pasākumi

Gardēžu festivāls “Ziemas garšu svinēšana” Livonijas ordeņa Siguldas Viduslaiku pilī

28. janvāris 12.00

28. janvārī Livonijas ordeņa Siguldas pilī norisināsies lielākais Siguldas gastronomijas festivāls “Ziemas garšu svinēšana”. Pasākumā no plkst. 12.00 līdz 16.00 apmeklētāji būs aicināti izbaudīt labākos Rīgas–Gaujas reģiona šefpavāru gatavotos ēdienus.

Šogad Livonijas ordeņa Siguldas pils teritorijas apmeklētājus priecēs restorāni: “Entresol”, “Ferma”, “Kungu Rija”, “Mr. Biskvīts”, “Mālpils muižas restorāns”, “Bīriņu pils restorāns”, “Hotel “Sigulda” restorāns”, kā arī jaunie festivāla dalībnieki “Beef Room”. Gastrogrilbārs “Kokos” un tā šefpavārs Jānis Siliņš sadarbībā ar izcilo garšu meistaru Mārtiņu Sirmo pārsteigs festivāla apmeklētājus ar unikālu gatavošanas performanci “Dantes uguns”.

Papildus restorānu baupilnajam piedāvājumam novada garšu varēs izbaudīt arī no ražotājiem:

  • “Dabas laboratorijas”, kas ļaus uzņemt nepieciešamo vitamīnu daudzumu ar īpaši gatavotiem dzērieniem;
  • “Zilver” un “Cremon”, kas piedāvās jau iecienītos ražotāju vīnus;
  • “Bliss Gelato”, kas aicinās izmēģināt itāļu virtuves gardumu – gelato –, kas tiks pasniegts, izmantojot īpašo festivāla sastāvdaļu – ķimenes, un taukvielu gelato sportistiem ar japāņu matčas tējas garšu;
  • Sortus”, kas sniegs iespēju novērtēt dažādus ogu produktus;
  • “Smart Coffee Serviss”, kas sagurušajiem piedāvās kafiju.

Restorāns “Ferma” un tā šefpavārs Māris Astičs apmeklētājiem piedāvās pikantu jūras velšu zupu un uzkodas, Dambrieža burgeru, pasniedzot to ar gurķu remulādi, marinētiem sīpoliem un sinepju mērci. Vēl šī restorāna piedāvājumā būs jēra ļuļa kebabs (veģetārajā versijā – grilēts siers) kartupeļu maizē, pasniegts ar gurķu/ķiploku mērci, avenēs marinētiem sīpoliem, grauzdētiem sīpoliem un ķimeņu iesala čipsiem. Neizpaliks arī saldo ēdienu piedāvājums – ābolu drumstalu kūka ar vaniļas espumu un meža ogām, kā arī karstais ruma-šokolādes dzēriens ar putukrējumu. Pilna ēdienkarte aplūkojama šeit.

Restorāns “Beef Room” un šefpavārs Vadims Jevsejevs piedāvās meža sēņu krēmzupu ar grauzdētiem sīpoliem, “Smorebrod’’ ar liellopa rostbifu, ķimeņu krēmu un ceptas paprikas salātiem, kā arī liellopa burgeru ar baraviku ajoli un kartupeļu kraukšķiem. Gardēži varēs nobaudīt arī rauga mīklas “Trdlo” ar kanēli un vārītu krēmu. Pilna ēdienkarte aplūkojama šeit.

Mālpils muižas restorāna šefpavāre Aija Gabrāne pasākuma apmeklētājiem sniegs iespēju nogaršot medījuma gaļas gulašzupu, grilētu Atlantijas makreli, kas tiks pasniegta ar dārzeņiem, kā arī īpaši gatavotu plūkātu pīles gaļu. Garšu kārpiņas varēs palutināt arī ar dzērieniem – Mālpils muižas silto dzērienu (āboli, cidonija, dzērvenes, ingvers) un “Muižas baronu”. Pilna ēdienkarte aplūkojama šeit.

Restorāns “Entrersol” un tā šefpavārs Raimonds Zommers aicinās nobaudīt sātīgo ziemas zupu ar gaļu, liellopa gaļas ziemas burgeru un burrito ar brieža gaļu un sieru. Ēdienkartē pievienoti arī kartupeļi mundierī, kāposti un izmeklētas mājās gatavotas desiņas un dažādi ziemas sakņu čipsi ar trifelēm. Saldummīļi varēs jūsmot par Creme brulee, kas tiks karamelizēts uz vietas. Lai gardo ēdienu varētu baudīt uz visiem 100 procentiem, restorāns piedāvās īpašus ziemas dzērienus – karsto smiltsērkšķu vai ogu dzērienu, kā arī karsto šokolādes dzērienu, ko būs iespējams papildināt ar alkoholiskajiem dzērieniem. Pilna ēdienkarte aplūkojama šeit.

Bīriņu pils restorāns un šefpavārs Jānis Sirmais apmeklētājiem sniegs iespēju nogaršot daudzveidīgus ēdienus, tiem pievienojot šī pasākuma īpašo sastāvdaļu – Allažu ķimeli –, par godu unikālā produkta 200. gadskārtai. Piedāvājumā būs jēra gulašzupa ar ķimenēm, pikantais viltotais zaķis hačapuri maizē, saldāku produktu cienītāji varēs izmēģināt biezās vafeles ar karameli un putukrējumu vai ar Allažu ķimeļa karameli, kā arī ķimeņu karameles un piparkūkas ar ķimenēm. Pilna ēdienkarte aplūkojama šeit.

“Hotel “Sigulda” restorāns” un tā šefpavārs Aigars Šāvējs piedāvās jēra gaļas gulaša zupu, cāļa kroketes ar vītinātu šķiņķi, ceptu dārzeņu miksli, Čedaras siera mērci, kā arī grilētas jaunlopa gaļas desiņas. Būs iespēja nobaudīt arī lielo pupu sautējumu, sarkano sīpolu marmelādi un pikanto ķirbju kēksu ar vārīto vaniļas mērci. Tam visam pa virsu – stiprais smiltsērkšķu dzēriens. Pilna ēdienkarte aplūkojama šeit.

Restorāns “Kungu Rija” un šefpavārs Aivis Balodis meistaros brieža gaļas zupu, lēni gatavotas BBQ ribas ar zilajiem un baltajiem kāpostiem ķimeņu marinādē, pikantos tīģergarneļu iesmiņus. Baudpilnākai ēdienreizei piedāvāti arī dzērieni – karstais svaigās ābolu sulas-ingvera dzēriens ar medu, karstā šokolāde ar putukrējumu, būs arī deserts un daži mazie nieciņi. Pilna ēdienkarte aplūkojama šeit.

“Mr. Biskvīts” un Edīte Kalniņa sniegs iespēju mieloties ar latgaļu kļockām, “Biskvīta “Ķeizarpankūkām””, kā arī grilētu kamambēra sieru ar sīpolu-ķimeņu marmelādi un “Bazāra” ķimeņu skābmaizi. Varēs nogaršot arī uz grila ceptu lauku torti, kas tiks gatavota pasākuma laikā, un ķimeņu-piena tēju. Pilna ēdienkarte aplūkojama šeit.

Gastrogrilbārs “Kokos” rādīs īstu performanci – atklātas uguns instalāciju “Dantes uguns”, kurā šefpavāri Mārtiņš Sirmais un Jānis Siliņš apmeklētāju acu priekšā, dzīvas uguns viducī gatavos medījumu un putnu gaļu, kāpostus, sīpolus, kartupeļus un citus Latvijā augušus dārzeņus. Iespējams, garšu meistari, ar lāpstām un dakšām uzturot dzīvu uguns liesmu, pagatavos līdz pat 100 kilogramiem ēdiena. Pilna ēdienkarte aplūkojama šeit.

Ieeja Livonijas ordeņa Siguldas pils teritorijā būs bez maksas. Ēdienu cena līdz 10 eiro. Norēķini pie ēdinātājiem būs iespējami gan skaidrā naudā, gan ar norēķinu karti.

Šogad festivāla viesus priecēs jaudīgās bungu un dūdu grupas “Auļi”, Katrīnas Dimantas un draugu radītais enerģijas lādiņš, kā arī dīdžejs Edgars Bercis. 

Pērnā gada decembrī grupa “Auļi” laida klajā jaunu mūzikas albumu “Ķekatās”, kas veltīts latviešu maskošanās tradīcijām, sākot no Ziemas saulgriežiem un beidzot ar Meteņiem. Ar jaunajām ziemas dziesmām azotē “Auļi” brauks ciemos uz Siguldu, iepriecināt un lustīgos dančos aizraut gardēžu festivāla “Ziemas garšu svinēšana” apmeklētājus. “Auļu” vīrišķīgajam spēkam Siguldā tiks pievienota arī Katrīnas Dimantas vitālā balss. “Katrīnas Dimantas enerģijas lādiņš ir tieši tas, kas “Auļiem” vajadzīgs. Esam uz viena viļņa un auļojam ķekatās,” teic grupas bundzinieks Kaspars Indrēvics. Ziemas garšu festivālā Latvijas mūsdienu tautas mūzikas grupa uzstāsies no plkst. 12.00 līdz 14.00.

Muzikālo stafeti no plkst. 14.00 līdz 16.00 pārņems apvienība “Katrīna Dimanta music”. Katrīna Dimanta Siguldas pilsdrupās uzstāsies kopā ar saviem brīnišķīgajiem domubiedriem, mūziķiem – Rolandu Zelču, Reini Briģi, Kristapu Strodu un Normanu Bārbalu. Programmā varēs dzirdēt Katrīnas Dimantas oriģinālmūziku un sirsnīgas tautas mūzikas apdares. Mākslinieces vitālā enerģija un balss jauda piepildīs gleznaino Gaujas senieleju ar latviešu un pasaules post-folka dziesmām. Būs iespēja dziedāt līdzi latviešu tautasdziesmām un izbaudīt pozitīvu gaisotni. Šī programma ir izceļojusi Latvijas āres un tagad ieskandinās Siguldu. Komponiste, dziedātāja un mūziķe Katrīna Dimanta kopā ar skatuves draugiem Siguldas pilsdrupās sagriezīs sniegputeni pat, ja sniega nebūs. 

Galvenā dienas gardēža un stāstnieka lomā iejutīsies TV un radio ētera personība Valters Krauze. Pasākumā par enerģisku atmosfēru parūpēsies ne vien mūziķi, bet arī ledus mākslinieki. Savukārt Siguldas pils kvartāla teritorijā pieejamo amatnieku darbnīcu piedāvājumā būs dažādu prasmju apguve un iepazīšanās ar produktiem.

Pasākuma laikā kopā ar Siguldas novada jauniešu iniciatīvu centra “Mērķis” dalībniekiem būs iespēja izgatavot ierakumu sveces, kas tiks nogādātas uz Ukrainu. Ikviens gardēžu festivāla dalībnieks ir aicināts apmeklēt pasākumu, līdzi ņemot pēc svētkiem pāri palikušās sveces un parafīnu. 

Lai gastronomisko pasākumu izbaudītu pilnvērtīgi, apmeklētāji aicināti ģērbties atbilstoši laikapstākļiem.

Informācija par stāvvietu iespējām netālu no pasākuma norises vietas aplūkojama šeit.

“Ziemas garšu svinēšana” ir gastronomijas festivāls, kas Livonijas ordeņa Siguldas pils teritorijā noritēs jau piekto reizi, aicinot apmeklētājus ļauties gastronomiskam piedzīvojumam, izbaudot Rīgas–Gaujas reģiona labāko restorānu uz dzīvas uguns gatavotās maltītes. Ēdiena gatavošanā tiek izmantotas vietējā reģiona sezonai raksturīgas sastāvdaļas.

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.

Pasākumi