×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 20. aprīlis
Šodien sveicam: Mirta, Ziedīte
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T

Pasākumi

Akcijas “Misija – Krupis. Izglāb princi!” izstāde Siguldas novada bibliotēkā

14. aprīlis - 12. maijs

Līdz ar pavasarīgā laika iestāšanos, dabā mostas krupji. Tie ir lēni rāpotāji, kam ceļa šķērsošana var aizņemt pat 15 minūtes, bet rāpošana intensīvas satiksmes posmā nereti kļūst par neiespējamo misiju. Tādēļ jau otro gadu Dabas aizsardzības pārvalde (pārvalde) aicina ikvienu iesaistīties “Misija – Krupis. Izglāb princi!” un palīdzēt krupjiem droši šķērsot brauktuves un nokļūt nārstošanas vietās.

Lai pievērstu krupim lielāku vērību, pērn pārvalde aicināja bērnus un jauniešus piedalīties radošajā konkursā un dažādos veidos attēlot krupi. Daļa no saņemtajiem mākslas darbiem no 14. aprīļa skatāma Siguldas novada bibliotēkas (Leona Paegles ielā 3) telpās, tur aplūkojamas arī infografikas par krupja dzīvi un cilvēku radītie mīti, kā arī bibliotēkā pieejamā literatūra bērniem par krupi, kas ir ļoti nozīmīgs dabas ķēdes posms. 

Krupji ir nozīmīgi dzīvības jeb barības ķēdes dalībnieki, to maltīti galvenokārt veido dažādi kukaiņi, gliemji un sliekas. Bet viņus pašus labprāt ēd daudzi plēsīgie dzīvnieki, tostarp mazais ērglis, meža pūce, sermulis, sesks, āpsis u.c. Krupjiem izzūdot var tikt izjaukts dabiskais līdzsvars, kopumā var samazināties bioloģiskā daudzveidība, izzust augstākas klases sugas. 

Pērn “Misijā – Krupis. Izglāb princi!” iesaistījās vairāk nekā 100 brīvprātīgie, kas kopumā izglāba vairāk nekā 1 300 abinieku dzīvības, šim darbam veltot aptuveni četras diennaktis. Īpaši daudz krupju tika izglābti Siguldas un Lazdonas apkaimē. Pārvalde cer arī šogad uz tādu pat sabiedrības atsaucību, jo, iesaistoties misijā, tiek glābtas abinieku dzīvības, kā arī iegūti dati zinātniskiem mērķiem.  

Izstāde skatāma līdz 12. maijam.

Plašāku informāciju par misiju ikviens var uzzināt Dabas aizsardzības pārvaldes tīmekļa vietnē.

Pasākumi