×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 27. aprīlis
Šodien sveicam: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2015-05-12
Zemju īpašniekus aicina iznīcināt latvāni pirms tā izziedēšanas

Siguldas novada pašvaldība aicina zemju īpašniekus vai tiesiskos valdītājus, kuru teritorijas invadētas ar latvāni (Heracleum sosnowskyi Manden), veikt latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumus, nepieļaujot latvāņu izziedēšanu, sēklu nogatavošanos un to tālāku izplatību.Panākumus latvāņu ierobežošanā var gūt, ja to ierobežošanu veic visi zemju īpašnieki, kuru teritorijas invadētas ar latvāni, savlaicīgi un sistemātiski.

Pēc Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) datiem Siguldas novadā ar latvāni invadēta vairāk nekā 680 ha liela platība. Pēc pašvaldības datiem ar latvāni invadētas 352 zemes vienības, no kurām 2013.gadā – 74 zemes vienībās, 2014.gadā – 37 zemes vienībās, latvāņu ierobežošana nav veikta vai veikta tikai daļēji.

Latvāņa izplatības ierobežošanas plānā 2011.–2017.gadam iekļautas 47 zemes vienības, par kurām zemes īpašnieki vai tiesiskie valdītāji ir VAAD iesnieguši iesniegumu ar informāciju par to, ka 2015.gadā veiks latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumus, un 15 zemes vienības, kuras plānā iekļautas, jo 2014.gadā šajās teritorijās zemes īpašnieki vai tiesiskie valdītāji neveica latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumus vai VAAD nav iesnieguši iesniegumu ar informāciju par to, ka 2015.gadā tiks veikti latvāņu ierobežošanas pasākumi. Pašvaldība šajās 15 zemes vienībās, kopējā ar latvāni invadētā platība – 38 ha, organizēs un koordinēs latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumu veikšanu saskaņā ar Latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumu plānu 2011.–2017.gadam, ja zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs pats neveiks latvāņu ierobežošanas pasākumus. Zemes īpašnieka vai tiesiskā valdītāja pienākums – apmaksāt pašvaldības piestādīto rēķinu par veiktajiem darbiem, kas saistīti ar latvāņu ierobežošanu.

Siguldas novada Domes 2014.gada 17.decembra Saistošie noteikumi Nr.25 "Par atvieglojumu piemērošanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Siguldas novadā" paredz, ka var piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu 90% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa (turpmāk – nodokļa) summas par zemi fiziskām un juridiskām personām, kuru īpašumā vai tiesiskā valdījumā ir zeme, kas invadēta ar latvāni, un nekustamā īpašuma lietošanas mērķis noteikts mērķu grupā – lauksaimniecības zeme vai mežsaimniecības zeme un īpaši aizsargājamās dabas teritorijas, kurās saimnieciskā darbība ir aizliegta ar normatīvo aktu vai ūdens objektu zeme, vai derīgo izrakteņu ieguves teritorijas, vai dabas pamatnes un rekreācijas nozīmes zeme.

Ja ar latvāni invadētajā teritorijā personai piederošajā zemes vienībā ir konstatēts latvāņa augs ar izveidojušos ziedkopu, tiek uzskatīts, ka latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumi nav veikti. Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu, par invazīvo augu sugu izplatības ierobežošanas pasākumu neveikšanu tiek izteikts brīdinājums vai uzlikts naudas sods fiziskajām personām no 100 līdz 350 eiro, bet juridiskajām personām – no 280 līdz 1400 eiro. Par tādiem pašiem pārkāpumiem, ja tie izdarīti atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 350 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām – no 570 līdz 2900 eiro.

Savukārt Ministru kabineta noteikumi Nr.559 „Invazīvās augu sugas – Sosnovska latvāņa – izplatības ierobežošanas noteikumi” paredz, ka ar latvāni invadētās teritorijas zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam iesnieguma veidā jāiesniedz VAAD informācija par ar latvāni invadēto teritoriju un izvēlētajām metodēm, ko paredzēts izmantot latvāņa ierobežošanai. Šī informācija ir vienreizēja un iesniedzama jebkurā brīdī. Veidlapa atrodama VAAD interneta vietnē, un tā nododama VAAD reģionālajai nodaļai.

Sīkāka informācija pieejama pie lauku attīstības speciālistes Inetas Eriksones, telefons 67800955, 26341991, e-pasts ineta.eriksone@sigulda.lv.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi