×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Otrdiena, 30. aprīlis
Šodien sveicam: Lilija, Liāna
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2019-12-13
Pašvaldība līdzfinansējusi plašu kultūras un izklaides projektu piedāvājumu

Pateicoties Siguldas novada pašvaldības līdzfinansējumam kultūras projektiem, iedzīvotājiem visa gada garumā ir bijusi iespēja baudīt daudzveidīgu izstāžu klāstu un apmeklēt tradicionālās kultūras pasākumus un apzināties novada kultūrvēsturiskās un dabas bagātības. 2019. gadā kultūras un izklaides pasākumu mērķprogrammas ietvaros finansiālu atbalstu guva Latvijas Stādu parāde un, iespējams, šī pasākuma liecības šobrīd atrodamas ne vienā vien novadnieka dārzā.
Savukārt kultūras projektu finansēšanas konkursā bija krietni lielāka konkurence.
Atgādinām, ka līdz 15. decembrim iespējams pieteikties novada kultūras un izklaides pasākumu finansēšanas konkursam un Siguldas novada kultūras projektu finansēšanas konkursam. Uzzināt vairāk par konkursu pieteikšanos iespējams šeit.

Aprīlī ar krāšņu nekomerciālās mākslas programmu “Zaļās Villas kvartālā” sevi pieteica Pop-up Kultūrkrogs, piedāvājot gan elektroakustiskās apvienības “Grupa Lupa” koncertu un filmu par elektroniskās mūzikas vēsturi, gan “Sinfonietta Rīga” kvarteta koncertu, kas tika veltīts mūsdienu komponistu darbiem.

Turpretī Mores pagasta “Kalna Vaizuļos” pulcējās ļaudis no tuvākas un tālākas apkārtnes, lai ļautos radikāli atšķirīgam piedzīvojumam – dalībai Pavasara tradīciju radošajās darbnīcās “Koks un ūdens” – saņemtu pūpolpērienu, uzzinātu par koka traukiem un koku vainagu kopšanu, pazemes un virszemes ūdeņiem un izdzīvotu darbīgu dienu lauku sētā. 

Mātes dienā, rotādami ratus un saposdami bērnus, vecāki un vecvecāki piedalījās krāšņā Māmiņdienas gājienā, bet pēc tam ģimenes pulcējās dzelzceļa stacijas laukumā, lai baudītu organizatoru sarūpētās atrakcijas un meistardarbnīcas.

Ar Siguldas novada pašvaldības atbalstu šajā gadā bija iespēja ielūkoties gan nākotnē, gan vēstures notikumos. Muzeju naktī Mores pagastā notika pasākums “Cīņā par Latvijas valsti. 1919. gads Morē”, kurā atmiņu stāsti par vēsturiskajām kaujām mijās ar latviešu karavīru dziesmām vīru vokālā ansambļa “Saltavots” izpildījumā, Mores amatierteātris papildināja noskaņu ar uzvedumu “Senie kara stāsti”, bet visus kopā sanākušos sildīja uz ugunskura vārīta “Mores pavasara tēja”.

Savukārt Siguldas pils kvartāla koka ēkā muzeju nakts apmeklētājiem bija iespēja satikt vācbaltiešu dzimtu – Braunu, Borhu, Kropotkinu – pārstāvjus, kuriem paaudžu paaudzēs bijusi saikne ar Latviju un Siguldu. Vēstures sajūtu darbnīcas Zinaīdas Ceskes vadībā piedāvāja iespēju izjust un emocionāli līdzpārdzīvot šo dzimtu pārstāvju ikdienai 18. un 19. gadsimtā.

Visa gada garumā projekta “Vidzemes Šveices vērtības” laikā par Siguldas novada vēsturi vairākus jaunumus atklājusi kultūrvēsturniece Ieva Vītola, šoreiz pētot Gaujas Nacionālā parka dibināšanas aizsākumus. Viņas darbs rezultēsies ar publisku pārgājienu nākamā gada martā un ierasti arī pētījumu rezultātu publicēšanu.                                      

Jūnija sākumā izskanēja “Kokļu diena “Kalna Vaizuļos””, kurā liels un mazs, kaimiņi un viesi satikās, lai izzinātu kokli caur stāstiem, klausītos pieredzējušu muzikantu sniegumā.

Par dabas skaistumu un daudzveidību ikviens varēja pārliecināties arī tirdzniecības centrā “Šokolāde”, aplūkojot foto izstādi “Siguldas ainavas un faktūras” gaisa balona pilota acīm. Tajā tika ietvertas pēdējo trīs gadu laikā tapušās fotogrāfijas, diviem siguldiešiem – Marekam Gaļinovskim un Gunāram Dukštem, – neskaitāmas reizes pārlidojot Siguldas novadu.

Vasaras izskaņā radoša nemiera pilnā māksliniece Patricija Brekte un viņas kolēģi aicināja jauniešus no Siguldas un tās apkārtnes uz grafikas mākslai veltītu meistarklasi.  Tajā tapušie darbi – gan “Saldējums” sietspiedes tehnikā, gan litogrāfija “Skaistule murgā”. Kultūras centrā “Siguldas devons” bija skatāmi “Grafikas vasaras skolas” audzēkņu un pasniedzēju darbu izstādē.

Noslēdzot 2019. gada kultūras projektu parādi, līdz pat gada beigām kultūras centrā “Siguldas devons” skatāma krāšņa Dinas Dubiņas personālizstāde “Prieks”, kurā līdztekus košām lielformāta gleznām un miniatūrām emaljas tehnikā, skatāmi īpašā tehnikā radīti darbi, kuros dominē dzintars, grafīts un zelts.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi