×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Otrdiena, 19. marts
Šodien sveicam: Jāzeps, Juzefa
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-07-15
Līdz 22. jūlijam var izteikt viedokli par pilsētas teritorijas apvienošanu ar Kalnabeitēm, Ķipariem un Peltēm

Līdz nākamajai trešdienai, 22. jūlijam, novadniekiem ir iespēja izteikt viedokli gan par Siguldas novada Teritorijas plānojuma 2012.–2024. gadam grozījumu 2. redakciju, gan piedalīties iedzīvotāju aptaujā, izsakot viedokli par iespējamu Siguldas pilsētas robežu paplašināšanu, tajā iekļaujot Kalnabeites, Ķiparus un Peltes. Esošo pilsētas teritoriju plānots papildināt ar tiem ciemiem, kuros jau šobrīd tiek veidota pilsētai līdzvērtīga infrastruktūra, tajos ir blīva apbūve, kā arī tā funkcionāli saistīta ar pilsētu. Pozitīva lēmuma gadījumā iedzīvotājiem tiktu atvieglota adresācija un dažviet mainītos minimālās platības izmērs zemes sadalīšanai apbūves gabalos. Papildus tam jāatzīmē, ka šāds lēmums nav tieši attiecināms uz izmaiņām nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinā, jo to veido, ņemot vērā kadastrālo vērtību, lietošanas mērķi un tirgus vērtību, neatkarīgi no tā, kur īpašums atrodas – pilsētā vai pagastu ciemos.

Aptaujas rezultāti līdz 15. jūlija vakaram:

  • 62% nobalsojušie pauž atbalstu pilsētas robežu paplašināšanai, uzskatot, ka teritorijas jau šobrīd saplūst, būs vieglāka adresācija, kā arī viņi jau iepriekš domājuši, ka dzīvo pilsētas teritorijā;
  • 38% – neatbalsta, kā galveno iemeslu minot bažas par nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumu un infrastruktūras iztrūkumu.

Siguldas novada pašvaldības speciālisti skaidro, ka ciemu iekļaušana pilsētas teritorijā nav saistīta ar nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumu, jo to aprēķina no īpašuma kadastrālās vērtības, kuras galvenie ietekmējošie faktori ir nekustamā īpašuma lietošanas mērķis un Ministru kabineta apstiprinātas bāzes vērtības kadastrālo vērtību aprēķina, kā arī tirgus vērtība. Valsts zemes dienesta tīmekļa vietnē pieejama plašāka informācija par to, kā veidojas kadastrālās vērtības. 

Nekustamā īpašuma lietošanas mērķi nosaka, ņemot vērā uz zemes esošās būves lietošanas veidu vai atbilstoši Teritorijas plānojumam vai detālplānojumam. Piemēram, ja neapbūvēta zemes vienība Teritorijas plānojumā ietilpst savrupmāju apbūves teritorijā, neatkarīgi no tā, vai tā atrodas pilsētā vai ciemā, tiks noteikts vienāds – individuālo dzīvojamo māju apbūves lietošanas mērķis. Starpība būs gadījumos, ja Teritorijas plānojums ciemā atļauj izmantot zemi kā lauksaimniecības teritoriju (arī viensētai), tad kadastrālā vērtība būs mazāka.

Siguldas pilsēta ir iedalīta piecās vērtību zonās un tajās noteiktā vērtība ir no 3,56 līdz 12,81 eiro kvadrātmetrā. Arī Siguldas pagasts ir iedalīts piecās vērtību zonās un tajās noteiktā vērtība ir no 1,42 līdz 6,40 eiro kvadrātmetrā. Attiecīgi divās “dārgākajās” Siguldas pagasta zonās bāzes vērtības ir lielākas nekā Siguldas “lētākajā” zonā, tāpēc jau šobrīd tur ir lielākas nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības un līdz ar to nekustamā īpašuma nodoklis. Jaunas kadastrālo vērtību bāzes vērtības stāsies spēkā 2022. gada 1. janvārī un tās 2022.–2025. gadam izstrādā atbilstoši situācijai nekustamā īpašuma tirgū, kāda tā bija 2019. gada 1. jūlijā. Ja nākotnē pieaugs tirgus vērtības, kas ir stabila tendence un notiek gan pilsētā, gan piepilsētas ciemos, skatoties ilgākā laika periodā, visticamāk pieaugs arī kadastrālās vērtības, tostarp nekustamā īpašuma nodoklis, tomēr to neietekmē, vai teritorija atrodas vai neatrodas pilsētā.

Plašāka informācija pieejama 2. jūlija publikācijā.

Lai varētu apstiprināt šobrīd apspriešanā esošo Siguldas novada Teritorijas plānojuma grozījumu 2. redakciju, saskaņā ar spēkā esošajiem normatīviem ir jāapstiprina arī iecerētā pilsētas robežu maiņa, par kuru aicinām izteikt viedokli aptaujā pašvaldības pakalpojumu portālā e.sigulda.lv, autorizējoties ar interneta bankas datiem. Aptauja norisināsies līdz 22. jūlijam un pašvaldība Siguldas novada Teritorijas plānojuma 2012.–2024. gadam grozījumos iekļaus nobalsojušo iedzīvotāju vairākuma viedokli. Ja tas būs pozitīvs, tiks mainīta Siguldas pilsētas teritorijas robeža, ja negatīvs – tiks izstrādāta Teritorijas plānojuma grozījumu 3. redakcija ar pilsētas teritoriju esošajās robežās un ar konkrētām ciemu robežām Siguldas pagastā.

Teritorijas plānojuma grozījumu un vides pārskata izstrādātājs ir SIA “Reģionālie projekti” sadarbībā ar Siguldas novada pašvaldību. Plašāka informācija pieejama pie Siguldas novada pašvaldības teritorijas plānotājas Zaigas Jēkabsones, zvanot uz tālruņa numuru 67800959 vai rakstot uz e-pasta adresi zaiga.jekabsone@sigulda.lv, un pilsētvides plānotājas Zanes Gateres, zvanot uz tālruņa numuru 29175351 vai rakstot uz e-pasta adresi zane.gatere@sigulda.lv.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Signe Buiķe
- 2020-07-17 14:19

Kā var teikt, ka pagasta pievienošana pilsētai nemainīs kadastrālo vērtību. MK not.828 "Noteikumi par kadastrālo vērtību bāzi" 6. pielikums precīzi parāda koeficientu, kādu pielieto kadastrālās vērtības aprēķināšanai. Un tas atšķiras Siguldas pilsētā no Siguldas pagasta. Otrs aspekts - pagasta iedzīvotājiem ir iespēja izmantot bāriņtiesas pakalpojumus. Pilsētā deklarētājiem - tikai notārs.

Atbilde: Signe Buiķe
Administrācija
- 2020-07-17 18:33

Siguldas novada pašvaldības speciālisti skaidro, ka ciemu iekļaušana pilsētas teritorijā nav saistīta ar nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumu, jo to aprēķina no īpašuma kadastrālās vērtības, kuras galvenie ietekmējošie faktori ir nekustamā īpašuma lietošanas mērķis un Ministru kabineta apstiprinātas bāzes vērtības kadastrālo vērtību aprēķinam, kā arī tirgus vērtība.
Nekustamā īpašuma lietošanas mērķi nosaka, ņemot vērā uz zemes esošās būves lietošanas veidu vai atbilstoši Teritorijas plānojumam vai detālplānojumam. Piemēram, ja neapbūvēta zemes vienība Teritorijas plānojumā ietilpst savrupmāju apbūves teritorijā, neatkarīgi no tā, vai tā atrodas pilsētā vai ciemā, tiks noteikts vienāds – individuālo dzīvojamo māju apbūves lietošanas mērķis. Starpība būs gadījumos, ja Teritorijas plānojums ciemā atļauj izmantot zemi kā lauksaimniecības teritoriju (arī viensētai), tad kadastrālā vērtība būs mazāka.
Siguldas pilsēta ir iedalīta piecās vērtību zonās un tajās noteiktā vērtība ir no 3,56 līdz 12,81 eiro kvadrātmetrā. Arī Siguldas pagasts ir iedalīts piecās vērtību zonās un tajās noteiktā vērtība ir no 1,42 līdz 6,40 eiro kvadrātmetrā. Attiecīgi divās “dārgākajās” Siguldas pagasta zonās bāzes vērtības ir lielākas nekā Siguldas “lētākajā” zonā, tāpēc jau šobrīd tur ir lielākas nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības un līdz ar to nekustamā īpašuma nodoklis. Jaunas kadastrālo vērtību bāzes vērtības stāsies spēkā 2022. gada 1. janvārī un tās 2022.–2025. gadam izstrādā atbilstoši situācijai nekustamā īpašuma tirgū, kāda tā bija 2019. gada 1. jūlijā. Ja nākotnē pieaugs tirgus vērtības, kas ir stabila tendence un notiek gan pilsētā, gan piepilsētas ciemos, skatoties ilgākā laika periodā, visticamāk pieaugs arī kadastrālās vērtības, tostarp nekustamā īpašuma nodoklis, tomēr to neietekmē, vai teritorija atrodas vai neatrodas pilsētā.
Par notariālām darbībām Jums taisnība, tiesa gan izskanējis viedoklis, ka arī pagastos varētu atteikties no Bāriņtiesu notariālajām darbībām un nodot tās zvērinātiem notāriem. Par funkciju sadalījumu, kas attiecas uz Bāriņtiesu šobrīd notiek konsultācijas starp vairākām ministrijām un Latvijas Pašvaldību savienību.

Pasākumi