×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 27. aprīlis
Šodien sveicam: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-11-13
Pašvaldība paplašina apkures izdevumu atbalsta saņēmēju loku

Siguldas novada pašvaldība informē, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija likumā noteiktā kārtībā ir apstiprinājusi SIA “Wesemann–Sigulda” iesniegto tarifa pieaugumu. No 1. decembra Siguldas novadā siltumenerģijas tarifs noteikts 64,39 eiro/MWh. Ņemot vērā to, ka pašvaldībai sadarbībā ar uzņēmēju izdevies panākt vienošanos, šajās dienās SIA “Wesemann–Sigulda” iesniegs jaunu tarifu, to samazinot par aptuveni vienu eiro. Lai atbalstītu mazāk aizsargātos novadniekus, pensionārus un daudzbērnu ģimenes vīrusa Covid-19 nepastāvīgajā laikā, Siguldas novada pašvaldības domes sēdē tiks lemts par siltumapgādes izdevumu atbalsta saņēmēju loka paplašināšanu.

Ņemot vērā to, ka līdzšinējais tarifs nebija mainījies no 2017. gada SIA “Wesemann–Sigulda” sagatavoto tarifa projektu sākotnēji saskaņošanai iesniedza pašvaldības izveidotajai Koncesiju uzraudzības komisijai, norādot, ka plānoto tarifu 68,43 eiro/MWh apmērā iesniegs Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK). Koncesiju uzraudzības komisijai izdevās panākt, ka SIA “Wesemann–Sigulda” samazina tarifu līdz 65,95 eiro/MWh, bet SPRK, izskatot tarifa projektu savas kompetences ietvaros, apstiprināja siltumapgādes tarifu 64,39 eiro/MWh. Papildus tam šobrīd pašvaldība sadarbībā ar uzņēmēju panākusi vienošanos, kā rezultātā pastāv iespēja samazināt tarifu vēl par vienu eiro, kuru SIA “Wesemann–Sigulda” tuvākajās dienās iesniegs SPRK jauna tarifa apstiprināšanai.

Pēdējo 15 gadu laikā SIA “Wesemann–Sigulda” centralizētās siltumapgādes infrastruktūras attīstībā investējis 8,77 miljonus eiro, tajā skaitā piesaistot aptuveni 1,4 miljonus eiro Eiropas Savienības fonu līdzfinansējumu. Pārbūvēti un no jauna izbūvēti maģistrālie tīkli 16,193 kilometru garumā, kas 30% siltuma zudumus 2004. gadā samazinājis līdz 13,84% pērn, un tas atbilst labam rādītājam salīdzinājumā ar siltumapgādes sistēmām citviet. Papildus tam uzņēmējs centrālajā katlu mājā uzstādījis dūmgāžu kondensatoru un jaunu, ekonomisku dūmsūkni, kā arī dūmgāzu attīrīšanas multiciklonu, izmantojis arī divu koģenerācijas staciju darbību, lai daudzdzīvokļu namos vasarā nodrošinātu siltā ūdens apgādi. Visās mājās un objektos uzstādīti siltumenerģijas skaitītāji ar attālinātu datu nolasīšanas iekārtu; lietotāji norēķinās par konkrēto patēriņu. Tomēr, neskatoties uz iepriekšminētajiem uzlabojumiem centralizētās siltumapgādes sistēmā, SIA “Wesemann–Sigulda” nav būtiski izdevies samazināt apkures tarifu, jo arī ieguldīto pamatlīdzekļu (investīciju) nolietojums un kredītiestāžu aizdevumu procenti saskaņā ar normatīvo regulējumu un Siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodiku tiek iekļauti tarifa izdevumos.

Izprotot šo situāciju, pašvaldības speciālisti apzina un meklē iespējas, kā pašvaldībai piesaistīt Eiropas Savienības fondu līdzekļus, lai līdzdarbotos apkures katlu nomaiņā, kas uzlabotu efektivitāti un darbības rādītājus. Esošie apkures katli ražoti 1972. un 1973. gadā. Jāatzīmē, ka 2007. gadā veikta šo katlu pārbūve, lai sākotnējo kurināmo ar mazutu aizstātu ar šķeldu. Saskaņā ar Siguldas siltumapgādes attīstības un rekonstrukcijas plānu līdz 2022. gadam jāveic šo apkures katlu nomaiņa, tomēr pašvaldība šobrīd nevar atbalstīt, ka SIA “Wesemann–Sigulda” veic jaunu katlu izbūvi, kas lēšama vairāku miljonu eiro apmērā, jo saskaņā ar tarifu aprēķināšanas metodiku uzņēmēja veiktās investīcijas veicinās tarifa pieaugumu, neskatoties uz to, ka jaunu apkures katlu lietderība būtiski paaugstinātos. Zinot šo tarifa aprēķināšanas metodiku, pašvaldība tuvākajā laikā lems par iespējamiem risinājumiem.

Kamēr tiek meklēti ilgtermiņa risinājumi, 12. novembra attālinātā pašvaldības domes sēdē nolemts paplašināt atbalsta saņēmēju loku apkures izdevumu segšanai.

Pašvaldības atbalsts tiks piešķirts pilngadīgai personai, kuras dzīvesvieta uz pabalsta periodu, bet ne vēlāk kā līdz 2021. gada 1. janvāra plkst. 00.00, nepārtraukti deklarēta Siguldas novadā, un ja:

  • personai un tās ģimenei aktīvs statuss “Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni”;
  • persona ir pensionārs vai persona ar invaliditāti, kura dzīvo atsevišķi no bērniem, un personas ienākumi nepārsniedz Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā pēdējo publicēto vidējo darba samaksas apmēru mēnesī pirms nodokļu nomaksas (šobrīd 1118 eiro, jo šī summa ir mainīga);
  • persona ir pensionārs vai persona ar invaliditāti, kura dzīvo ģimenē, kurā ir tikai pensionāri vai personas ar invaliditāti, un personas ienākumi nepārsniedz Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā pēdējo publicēto vidējo darba samaksas apmēru mēnesī pirms nodokļu nomaksas;
  • persona, kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, un personas ienākumi nepārsniedz Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā pēdējo publicēto vidējo darba samaksas apmēru mēnesī pirms nodokļu nomaksas.

 

Tāpat, ņemot vērā, ka centralizētā siltumapgāde nav vienīgais siltumapgādes veids Siguldas novadā, noteikumos iekļauts, ka vīrusa Covid-19 seku pārvarēšanas laikā uz atbalstu varēs pretendēt arī iepriekšminēto personu kategorijas, kuras izmanto lokālo vai individuālo siltumapgādi.

Ja dzīvokļa īpašums vai viendzīvokļa dzīvojamā māja pieslēgta centralizētajam siltumapgādes tīklam, plānotais pabalsts siltumapgādes izdevumu daļējai segšanai būs 10% no rēķinā kārtējam mēnesim norādītās summas, sākot ar 1. decembri. Savukārt lokālai vai individuālai siltumapgādei pabalsts siltumapgādes izdevumu daļējai segšanai plānots 50 eiro apmērā vienreiz apkures sezonā, sākot ar 2021. gada janvāri. Lai saņemtu pabalstu, personai jāiesniedz Sociālajā dienestā (socialais.dienests@sigulda.lv) iesniegums, kas apliecina, ka telpām ir lietošanas tiesības, ja tās nav īpašumā, kā arī informāciju par siltumapgādes veidu un pakalpojuma sniedzēju, ja tāds ir. Pēc tam notiks personu deklarētās adreses pārbaude. Te pieejams e-pakalpojums atbalsta saņemšanai.

Iepriekšminēto atbalstu mazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām, pensionāriem un daudzbērnu ģimenēm pašvaldība nodrošinās līdz 2021. gada apkures sezonas beigām, atvieglojot Covid-19 nepastāvīgo un neziņas pilno laiku, neradot papildu slogu mājsaimniecību finansēm.

Svarīgi atzīmēt, ka trūcīgām un maznodrošinātām personām atbalsts kurināmā iegādei vai  apkures maksājumu daļējai segšanai tiek nodrošināts dzīvokļa pabalsta veidā saskaņā ar 2017. gada 30. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. 32 “Par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālās palīdzības pabalstiem Siguldas novadā”.

Dzīvokļa pabalstu kurināmā iegādei vienu reizi kalendārajā gadā piešķir trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa periodā:

  • ģimenēm ar bērniem – līdz 115 eiro un papildus 15 eiro par katru ģimenē dzīvojošu bērnu;
  • ģimenēm, kurās nav nepilngadīgu bērnu, bet ir vismaz viena persona darbspējas vecumā – līdz 95 eiro;
  • vientuļam pensionāram vai vientuļai personai ar invaliditāti – līdz 130 eiro;
  • pensionāram vai personai ar invaliditāti, kura dzīvo atsevišķi no bērniem – līdz 110 eiro;
  • ģimenēm, kurās ir tikai pensionāri vai personas ar invaliditāti – līdz 95 eiro.

Trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa periodā piešķir dzīvokļa pabalstu apkures maksājumu daļējai segšanai, periodā no 15. oktobra līdz 15. aprīlim:

  • ģimenēm ar bērniem – līdz 45 eiro mēnesī un papildus par katru bērnu 10 eiro mēnesī;
  • ģimenēm, kurās nav nepilngadīgu bērnu, bet ir vismaz viena persona darbspējas vecumā – līdz 40 eiro mēnesī;
  • vientuļam pensionāram vai vientuļai personai ar invaliditāti – līdz 50 eiro mēnesī;
  • pensionāram vai personai ar invaliditāti, kura dzīvo atsevišķi no bērniem – līdz 45 eiro mēnesī;
  • ģimenēm, kurās ir tikai pensionāri vai personas ar invaliditāti – līdz 40 eiro mēnesī.

 

Papildus tam atgādinām, ka pašvaldība daudzdzīvokļu dzīvojamo māju, kurās bez pašvaldības finansējuma veikti energoefektivitātes paaugstināšanas vai fasādes atjaunošanas darbi, dzīvokļu īpašniekiem piešķir nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojums šādā laika posmā:

  • pirmajā gadā pēc objekta nodošanas ekspluatācijā 90% apmērā;
  • otrajā gadā pēc objekta nodošanas ekspluatācijā 70% apmērā;
  • trešajā gadā pēc objekta nodošanas ekspluatācijā 50% apmērā.

© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi