×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 2. maijs
Šodien sveicam: Zigmunds, Sigmunds, Zigismunds
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-12-15
No 2021. gada pašvaldības atbalstu saņems tikai novadā deklarētie iedzīvotāji

Jau vairākus gadus Siguldas novada pašvaldība pastiprinātu uzmanību pievērš tam, lai pašvaldības atbalstu saņemtu tie iedzīvotāji, kuri ir deklarējušies novada teritorijā un ar saviem nodokļiem atbalsta Siguldas novada attīstību. Novadā deklarētiem iedzīvotājiem ir pieejams ne tikai ID karšu programmas piedāvājums un atlaides vairāk nekā 240 piedāvājumiem no pašvaldības un vairāk nekā 160 uzņēmējiem, bet arī atbalsta programmas atlaides ģimenēm, kuru aprūpē ir trīs vai vairāk bērnu, prioritāra uzņemšana skolās un bērnu reģistrēšana rindā bērnudārzos, bērnu piedzimšanas pabalsts, līdzfinansējums profesionālās ievirzes izglītības iestādēs, iespēja laulāties bez maksas un citas priekšrocības. Tos iedzīvotājus, kuri vēl nav deklarējušies novadā, aicinām to izdarīt līdz 2020. gada 31. decembrim.

Deklarēt dzīvesvietu Siguldas novadā bez maksas var valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv vai Siguldas novada pašvaldības Pakalpojumu centrā Raiņa ielā 3, uzrādot personu apliecinošu dokumentu un samaksājot valsts nodevu 4,27 eiro. Nākamgad pašvaldības atbalstu un priekšrocības pilnā apmērā varēs saņemt tās ģimenes, kurās līdz 2020. gada 31. decembrim vecāki un vismaz trīs bērni līdz 18 gadu vecumam vai līdz 24 gadu vecumam, ja tie turpina iegūt izglītību pilna laika klātienē, savu dzīvesvietu būs deklarējuši Siguldas novadā. Savukārt tās personas un ģimenes, kuras deklarēs savu dzīvesvietu Siguldas novadā pēc 2021. gada 1. janvāra plkst. 00.00, varēs saņemt tikai daļu no pašvaldības piedāvātajām priekšrocībām.

Priekšrocības ģimenēm ar bērniem

Ģimenēm, kuru aprūpē ir trīs un vairāk bērnu, ir iespēja saņemt no 20% līdz pat 75% atlaidi ēdināšanas pakalpojumu apmaksai bērnudārzos un Siguldas novada skolās, kā arī atlaidi 60% apmērā profesionālās ievirzes izglītības programmām Siguldas Sporta skolā un Mākslu skolā “Baltais flīģelis”. Pašvaldība ģimenēm, kuru aprūpē ir trīs un vairāk bērnu, piemēro arī atvieglojumus nekustamā īpašuma nodoklim, katru gadu izmaksā 50 eiro pabalstu skolēniem mācību līdzekļu iegādei, bez maksas izsniedz Siguldas novada iedzīvotāja ID karti, nodrošina bezmaksas sabiedrisko transportu, piemēro atlaides dažādu veidu aktivitātēm un 40% atlaidi ieejas biļetēm kultūras pasākumos, kurus organizē pašvaldība. Nākamajā gadā reģistrācijai skolās prioritāri tiks uzņemti tie bērni, kuri paši un kuru likumīgie pārstāvji novadā būs deklarējušies līdz 2020. gada 31. decembrim. Tāpat novadā deklarētie bērni prioritāri tiks uzņemti bērnudārzu rindā. Jāatzīmē, ka pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršana bērnu uzraudzības pakalpojumu apmaksai arī būs diferencēta. Pilnā apmērā to varēs saņemt tās ģimenes, kuras būs deklarētas līdz 2020. gada 31. decembrim, bet ģimenēm, kurās novadā būs deklarēts tikai bērns un viens no bērna likumīgajiem pārstāvjiem, pašvaldības līdzfinansējums tiks samazināts. Tiesības saņemt vienu no Latvijā lielākajiem jaundzimušā pabalstiem 320 eiro apmērā ir tiem bērna likumīgajiem pārstāvjiem, kuri Siguldas novadā deklarējuši savu pamata dzīvesvietu ne mazāk kā 12 mēnešus pirms bērna dzimšanas. Ja dzīvesvietu Siguldas novadā 12 mēnešus pirms bērna dzimšanas ir deklarējis viens no jaundzimušā bērna likumīgajiem pārstāvjiem, pabalsts tiek izmaksāts 50% apmērā.

Laulības bez maksas novadā deklarētajiem

Siguldas novada Dzimtsarakstu nodaļa veic svinīgu laulību reģistrāciju Raiņa ielā 3 bez maksas, ja līgavas un līgavaiņa deklarētā dzīvesvieta ir Siguldas novadā ne mazāk kā 12 mēnešus no iesnieguma par laulības noslēgšanu iesniegšanas dienas. Iesniedzot iesniegumu par laulības noslēgšanu, ir jāveic vienīgi valsts nodevas samaksa 14 eiro apmērā. Svinīga laulību reģistrācijas ceremonija Mākslu skolā “Baltais flīģelis” maksā 110 eiro, no kuriem novadniekiem tiek piemērota 80% atlaide, bet pārim, kurā viena no personām vismaz gadu ir deklarējusies Siguldas novadā, ceremonijas maksai ir 50% atlaide. Laulību ceremonijas 2021. gadā norisināsies arī Siguldas Jaunajā pilī, svinīga laulības reģistrācijas ceremonijas maksa Siguldas Jaunās pils mazajā zālē būs 14 eiro, taču, ja abas personas vismaz 12 mēnešus ir deklarējušās Siguldas novadā, maksa būs 3,50 eiro, ja deklarējusies viena persona, – 7,01 eiro. Savukārt svinīga laulības reģistrācijas ceremonija Siguldas Jaunās pils Svētku zālē jaunajam pārim izmaksās 94 eiro, novadniekiem 23,50 eiro, bet, ja deklarējies ir viens no pāra, – 47,01 eiro. Jāatzīmē, ka laulību ceremonijām Siguldas Jaunajā pilī papildus tiks piemērota maksa atbilstoši pašvaldības aģentūras “Siguldas Attīstības aģentūra” Siguldas Jaunās pils telpu nomas maksas pakalpojumu cenrādim.

Nekustamā īpašumā nodokļa atlaides

2020. gadā pašvaldība novada iedzīvotājiem ir piemērojusi nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus vairāk nekā 120 000 eiro apmērā, no kuriem vairāk nekā 35 000 eiro, kā to nosaka likums par nekustamā īpašuma nodokli, ir piemēroti trūcīgām personām, ģimenēm, kuru aprūpē ir trīs un vairāk bērnu, un represētajām personām, savukārt atvieglojumi vairāk nekā 84 000 eiro apmērā saskaņā ar 2014. gada 17. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. 25 Par atvieglojumu piemērošanu nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Siguldas novadā tiek piemēroti maznodrošinātām personām, ģimenēm, kuru aprūpē ir trīs un vairāk bērnu, siltināto daudzdzīvokļu māju īpašniekiem, Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem, tiem, kuru nekustamais īpašums atrodas torņa celtņa izlices zonā, citu kategoriju iedzīvotājiem, kā arī uzņēmējiem.

Atgādinām, ka daudzdzīvokļu namu dzīvokļiem un privātmājām, kurās no 2021. gada 1. janvāra plkst. 00.00 nebūs deklarēta neviena persona, 0,2–0,6% nodokļa likmes vietā tiks aprēķināta 1,5% likme no īpašuma kadastrālās vērtības, kas var sasniegt pat 7,5 reizes lielāku nodokļa pieaugumu. Jāatzīmē, ka divu vai vairāku dzīvokļu mājām, kas nav sadalītas dzīvokļa īpašumos, kā arī telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, likumā noteikto nekustamā īpašuma nodokļa likmi piemēro, pieņemot, ka vienai dzīvesvietu deklarējušajai personai piekrīt 30 kvadrātmetri no mājas daļas, kuras lietošanas veids ir dzīvošana un kura netiek izmantota saimnieciskās darbības veikšanai, un šai daļai piekrītošo koplietošanas telpu platību. Savukārt, ja objektā – dārza mājas un vasarnīcas ar kopējo platību, kas lielāka par 40 kvadrātmetriem, – taksācijas gada 1. janvārī plkst. 00.00 dzīvesvieta nav deklarēta nevienai personai, piemēro likmi 0,6% no objekta kadastrālās vērtības.

Citi atbalsta pasākumi

Atgādinām, ka dažādi pašvaldības sociālās palīdzības pabalsti tiek piešķirti ģimenēm vai personām, kuras savu dzīvesvietu ir deklarējušas Siguldas novadā. Šogad, lai atbalstītu mazāk aizsargātos novadniekus, pensionārus un ģimenes, kuru aprūpē ir trīs un vairāk bērnu, vīrusa Covid-19 nepastāvīgajā laikā, Siguldas novada pašvaldības dome lēmusi par siltumapgādes izdevumu atbalsta saņēmēju loka paplašināšanu.

Pašvaldības atbalsts tiks piešķirts pilngadīgai personai, kuras dzīvesvieta uz pabalsta periodu, bet ne vēlāk kā līdz 2021. gada 1. janvāra plkst. 00.00, nepārtraukti deklarēta Siguldas novadā, un ja:

  • personai un tās ģimenei aktīvs statuss “Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērnu”;
  • persona ir pensionārs vai persona ar invaliditāti, kura dzīvo atsevišķi no bērniem, un personas ienākumi nepārsniedz Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā pēdējo publicēto vidējo darba samaksas apmēru mēnesī pirms nodokļu nomaksas (šobrīd 1118 eiro, jo šī summa ir mainīga);
  • persona ir pensionārs vai persona ar invaliditāti, kura dzīvo ģimenē, kurā ir tikai pensionāri vai personas ar invaliditāti, un personas ienākumi nepārsniedz Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā pēdējo publicēto vidējo darba samaksas apmēru mēnesī pirms nodokļu nomaksas;
  • persona, kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, un personas ienākumi nepārsniedz Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā pēdējo publicēto vidējo darba samaksas apmēru mēnesī pirms nodokļu nomaksas.

Tāpat, ņemot vērā, ka centralizētā siltumapgāde nav vienīgais siltumapgādes veids Siguldas novadā, noteikumos iekļauts, ka vīrusa Covid-19 seku pārvarēšanas laikā uz atbalstu varēs pretendēt arī iepriekšminēto personu kategorijas, kuras izmanto lokālo vai individuālo siltumapgādi. Atbalstu mazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām, pensionāriem un ģimenēm, kuru aprūpē ir trīs un vairāk bērnu, pašvaldība nodrošinās līdz 2021. gada apkures sezonas beigām, atvieglojot Covid-19 nepastāvīgo un neziņas pilno laiku, neradot papildu slogu mājsaimniecību finansēm.

Plašāku informāciju par Siguldas novada pašvaldības atbalstu deklarētajiem iedzīvotājiem iespējams uzzināt Pakalpojumu centrā Raiņa ielā 3, zvanot uz tālruņa numuru 80000388 vai rakstot uz e-pasta adresi pasts@sigulda.lv.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi