×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Svētdiena, 5. maijs
Šodien sveicam: Ģirts, Ģederts
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-12-20
Pašvaldībā pieejamais atbalsts Siguldas novadā deklarētajiem iedzīvotājiem

Lai atbalstītu Siguldas novadā pastāvīgi deklarētos iedzīvotājus, Siguldas novada pašvaldības Sociālajā dienestā pieejami dažādi atbalsta veidi, kuri ik gadu tiek paplašināti vai paaugstināts to apmērs. No nākamā gada 1. janvāra spēkā stāsies jauni saistošie noteikumi sociālā atbalsta jomā, kas būs saistoši visā novada teritorijā. Līdztekus tam nākamgad arī nekustamā īpašuma nodoklis un atvieglojumi īpašumos deklarētajām personām tiks piemēroti vienoti visā novadā.Iedzīvotājus, kuri vēl nav deklarējušies novadā, tostarp Krimuldas, Lēdurgas, Inčukalna un Mālpils pagastā, aicinām to izdarīt līdz 2021. gada 31. decembrim, lai saņemtu ne tikai šos atbalsta veidus, bet arī Siguldas novada ID karšu projekta priekšrocības, kā arī citas atlaides un atbalsta veidus.

Sociālā atbalsta veidi

No nākamā gada 1. janvāra būs iespēja saņemt vienu no lielākajiem bērna piedzimšanas pabalstiem Latvijā – 350 eiro par vienu jaundzimušo, par dvīņiem – 480 eiro par katru bērnu, par trīs un vairāk bērniem vienās dzemdībās – 640 eiro par katru bērnu, ja abi vecāki ne mazāk kā gadu pirms bērna dzimšanas dienas ir deklarējuši savu dzīvesvietu Siguldas novadā un bērna dzīvesvieta pirmreizēji ir deklarēta Siguldas novadā. Ja novadā deklarējies bērns un tikai viens no vecākiem, pabalsts tiek piešķirts 50% apmērā.

No nākamā gada novadniekiem būs pieejams arī vienreizējs pabalsts vides pieejamības pielāgošanai personām ar I vai II grupas invaliditāti un kustību traucējumiem, lai nodrošinātu vides pieejamību personai iekļūšanai mājoklī. Iesniedzot būvprojektu, pabalsta apmērs vides pielāgošanai mājoklim, kas atrodas 1. stāvā, ir līdz 5 000 eiro, bet, ja tas atrodas 2. stāvā, – līdz 10 000 eiro.

Mājsaimniecībām, kurām piešķirts trūcīgā vai maznodrošinātā statuss, ir iespēja saņemt garantētā minimālā ienākuma pabalstu, pabalstu bērnu ēdināšanai un mācību līdzekļu iegādei, pabalstu veselības aprūpei. Neizvērtējot ienākumus, pašvaldība piešķir arī pabalstu krīzes situācijā.

Pašvaldībā pieejams mājokļa pabalsts, kas kopš šī gada sniedz iespēju saņemt plašāku atbalstu ar mājokļa lietošanu saistīto izdevumu segšanai, tostarp īres maksas, siltumenerģijas vai elektroenerģijas rēķinu apmaksai. No 2022. gada 1. janvāra spēkā stāsies labvēlīgāki nosacījumi mājokļa pabalsta saņemšanai, līdz arī to nākamgad pabalsta apjoms palielināsies, un pašvaldības atbalstu ar mājokļa izdevumiem saistītu izdevumu apmaksai varēs saņemt trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības arī ar lielākiem ienākumiem nekā tas ir noteikts šajā gadā. Plašāka informācija par mājokļa pabalsta piešķiršanu un tā apmēra aprēķināšana pieejama pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv.

Tāpat dažādi pabalsta veidi tiek piemēroti ģimenēm, kurām ir piešķirts statuss “Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērnu”, bez vecāku gādības palikušam bērniem, audžuģimenēm un citām sabiedrības grupām, kam tas ir visvairāk nepieciešams. Atgādinām, ka deklarēšanās pazīme tiks izvērtēta arī tad, kad pašvaldība piešķirs ēdināšanas atlaides Siguldas novada izglītības iestādēs.

Papildu informācija par sociālā atbalsta veidiem pieejama Siguldas novada Sociālajā dienestā, zvanot uz tālruņa numuriem 67385298, 67800966, 67381454 vai rakstot uz e-pasta adresi socialais.dienests@sigulda.lv.

Nekustamā īpašumā nodokļa atlaides

No nākamā gada 1. janvāra spēkā stāsies arī vienoti saistošie noteikumi par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Siguldas novadā. Tajos noteikts, ka nekustamā īpašuma nodokļa likme par telpu grupām, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, noteikta 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības, ja objektā dzīvesvietu nav deklarējusi neviena persona. Likumā noteiktā nekustamā īpašuma nodokļa likme 0,2–0,6% apmērā nosakāma tikai par objektiem, kuros uz taksācijas gada 1. janvāri plkst. 0.00 dzīvesvietu deklarējusi vismaz viena persona.

Divu vai vairāku dzīvokļu mājām, kas nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, kā arī telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, likumā noteikto nekustamā īpašuma nodokļa likmi piemēro, pieņemot, ka vienai dzīvesvietu deklarējušajai personai piekrīt 50 kvadrātmetri no mājas daļas, kuras lietošanas veids ir dzīvošana un kura netiek izmantota saimnieciskās darbības veikšanai, un šai daļai piekrītošo koplietošanas telpu platību, savukārt, ja objektā dārza mājas un vasarnīcas ar kopējo platību, kas lielāka par 40 kvadrātmetriem, taksācijas gada 1. janvārī plkst. 00.00 dzīvesvieta nav deklarēta nevienai personai, piemēro likmi 0,6% no objekta kadastrālās vērtības.

Tāpat pašvaldība noteikusi nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus dažādām iedzīvotāju grupām – trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām, tai skaitā maznodrošinātiem vientuļiem pensionāriem, maznodrošinātām personām ar invaliditāti, maznodrošinātām ģimenēm, kurās bērnus audzina viens vecāks, daudzbērnu ģimenēm un citām ģimenēm un personām, kam tas ir visvairāk nepieciešams. Tāpat atvieglojumus var saņemt tie nodokļu maksātāji, kuri nekustamo īpašumu nodevuši bezatlīdzības lietošanā Siguldas novada pašvaldībai vai tās iestādei, kā arī pašvaldības augstākā apbalvojuma “Goda novadnieks” saņēmējiem. Atvieglojumi tiek piešķirti arī par teritorijām, kas invadētas ar Sosnovska latvāni.

Plašāka informācija par nekustamā īpašuma nodokļa jautājumiem pieejama Siguldas novada pašvaldības Pakalpojumu centrā Raiņa ielā 3, pie nodokļu administratorēm vai zvanot uz tālruņa numuru 67385830.

Atgādinām, ka deklarēt dzīvesvietu Siguldas novadā bez maksas var valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv, savukārt, samaksājot valsts nodevu 4,27 eiro, dzīvesvietu var deklarēt arī pašvaldības klientu apkalpošanas centros Krimuldā, Mālpilī, Inčukalnā, Morē, Allažos, kā arī Siguldā. Nākamgad pašvaldības atbalstu un priekšrocības pilnā apmērā varēs saņemt tās personas un ģimenes, kuras līdz 2021. gada 31. decembrim savu dzīvesvietu būs deklarējušas Siguldas novadā.


© www.sigulda.lv


Pasākumi