×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Svētdiena, 5. maijs
Šodien sveicam: Ģirts, Ģederts
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-12-29
No 1. janvāra Siguldā spēkā stāsies jauns centralizētās siltumapgādes tarifs

SIA “Wesemann-Sigulda” saistību pārņēmējs SIA “Adven Sigulda” informē, ka no 2022. gada 1. janvāra Siguldas pilsētas un pagasta teritorijā siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs noteikts 71,66 eiro par megavatstundu (MWh) bez PVN.​ Tarifa maiņu ietekmējis dabasgāzes cenas palielinājums, kas šajā gadījumā tarifā pieaudzis 2,4 reizes, radot kopējo kurināmā izmaksu pieaugumu par 221,5 tūkstošiem eiro. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) informē, ka iesniegums par tarifu maiņu izskatīts saskaņā ar regulatora noteikto tarifu aprēķināšanas metodiku un ir pamatots.

Lai gan Siguldas teritorijā siltuma ražošanā pārsvarā tiek izmantots biokurināmais (šķelda), dabasgāzes straujais cenu pieaugums ir atstājis būtisku ietekmi uz izmaksām par kurināmo un līdz ar to – arī uz siltumenerģijas gala tarifu. SIA “Adven Sigulda” valdes priekšsēdētājs Egils Kampuss skaidro, ka siltumapgādes gala tarifs ir audzis tikai un vienīgi straujā dabasgāzes cenu pieauguma ietekmē. Dabasgāzes cenas biržā augušas vairāk nekā piecas reizes jeb par 500%, bet tarifa paaugstinājums ir tikai 13%. Tarifa pieauguma prognozētā ietekme apkures sezonā renovētas dzīvojamās ēkas vienai mājsaimniecībai ar apkurināmo platību 50 kvadrātmetri sastādītu no 7 līdz 12 eiro mēnesī, bet nerenovētas ēkas gadījumā tādas pašas platības mājsaimniecībai tas varētu būt robežās no 14 līdz pat 25 eiro mēnesī.

Ņemot vērā esošos SPRK datus, citviet Pierīgā, piemēram, Ādažos, Mārupē, Babītē, Ozolniekos un citviet siltumapgādes tarifs jau tagad pārsniedz 75 eiro par MWh (bez PVN), atsevišķās vietās sasniedzot vai pārsniedzot pat 100 eiro par MWh (bez PVN), kas norāda uz kopējo enerģētikas problemātiku šajā laikā. SPRK informē, ka šobrīd izskatīšanā ir 15 siltumapgādes tarifu projekti Latvijā. Straujāks siltumenerģijas tarifu kāpums ir vērojams tajās apdzīvotajās teritorijās, kur siltumenerģijas ražošanā izmanto dabasgāzi. Tāpat tiek skaidrots, ka dabasgāzes nākotnes darījuma cena decembrī “Trading Hub Europe” biržā ir 5,9 reizes augstāka nekā pērn decembrī. Situācija biržā ir strauji mainīga, taču, balstoties uz esošajām dabasgāzes tirgus prognozēm, gaidāms, ka dabasgāzes cena varētu stabilizēties 2022. gada otrajā ceturksnī.

SIA “Adven Sigulda” informē, ka sistēmās, kurās ir autonomi dabasgāzes apkures katli, kas nav centralizētās siltumapgādes sastāvdaļas, izmaksas var pieaugt vairākas reizes, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, tādēļ būtu svarīgi apzināties, ka blīvi apdzīvotās vietās centralizēta siltumapgāde ir ekonomiski un saimnieciski visizdevīgākais siltumapgādes veids. Ja palielinātos klientu daudzums, tas varētu samazināt tarifu, jo tādējādi varētu samazināt gan patstāvīgo izmaksu īpatsvaru, gan kompensētu energoefektivitātes pasākumu ieviešanas rezultātā siltumenerģijas patēriņa samazināšanos esošo klientu objektos.

Vēsturiski Siguldas centralizētā siltumapgāde ir tikusi daļēji decentralizēta, veidojot mazākas lokālas sistēmas, kurās siltumenerģija tiek ražota no dabasgāzes. SIA “Adven Latvia” saredz perspektīvas sistēmu atkal centralizēt, paplašinot tīklus, pieslēdzot jaunus klientus un mazinot siltumapgādes atkarību no krasām fosilā kurināmā svārstībām. Tāpat tiek plānota tehnoloģisko iekārtu nomaiņa galvenajā siltuma avotā Pulkveža Brieža ielā 109, aizstājot vecos biokurināmā (šķeldas) katlus ar jaunām iekārtām ar augstāku efektivitāti un automatizācijas līmeni – pašvaldību informēja SIA “Adven Sigulda” vadība.

Siguldas novada pašvaldība jau iepriekš informējusi, ka pašvaldībā pieejams mājokļa pabalsts tiem, kuriem šajā laikā nepieciešams atbalsts, tādēļ aicinām sazināties ar Sociālo dienestu, rakstot uz e-pasta adresi socialais.dienests@sigulda.lv, un katrs iesniegums tiks izskatīts individuāli.


© www.sigulda.lv


Pasākumi