×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Svētdiena, 5. maijs
Šodien sveicam: Ģirts, Ģederts
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-12-29
No 2022. gada pašvaldības atbalstu saņems tikai novadā deklarētie iedzīvotāji

Jau vairākus gadus Siguldas novada pašvaldība pastiprinātu uzmanību pievērš tam, lai pašvaldības atbalstu saņemtu tie iedzīvotāji, kuri ir deklarējušies novada teritorijā un ar saviem nodokļiem veicina Siguldas novada attīstību. Novadā deklarētiem iedzīvotājiem ir pieejams ne tikai ID karšu programmas piedāvājums un atlaides vairāk nekā 40 piedāvājumiem no pašvaldības un vairāk nekā 170 – no uzņēmējiem, bet arī atbalsta programmas atlaides ģimenēm, kuru aprūpē ir trīs vai vairāk bērnu, prioritāra uzņemšana skolās un bērnu reģistrēšana rindā bērnudārzos, bērnu piedzimšanas pabalsts, līdzfinansējums profesionālās ievirzes izglītības iestādēs, atlaides svinīgai laulību reģistrācijai un citas priekšrocības. Tos iedzīvotājus, kuri vēl nav deklarējušies novadā, aicinām to izdarīt līdz 2021. gada 31. decembrim. Īpaši aicinām savā pagasta teritorijā deklarēties arī Krimuldas, Lēdurgas, Inčukalna un Mālpils pagasta iedzīvotājus.

Deklarēt dzīvesvietu Siguldas novadā bez maksas var valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv, savukārt, samaksājot valsts nodevu 4,27 eiro, dzīvesvietu var deklarēt arī pašvaldības klientu apkalpošanas centros Krimuldā, Mālpilī, Inčukalnā, Morē, Allažos, kā arī Siguldā. Nākamgad pašvaldības atbalstu un priekšrocības pilnā apmērā varēs saņemt tās personas un ģimenes, kuras līdz 2021. gada 31. decembrim savu dzīvesvietu būs deklarējušas Siguldas novadā. Atgādinām, ka šo darbību nevajadzētu atlikt līdz pēdējai minūtei, jo kā jau visas datubāzes, tām nepieciešams laiks datu saglabāšanai un iekļaušanai savienotajās informācijas sistēmās!

Savukārt tās personas un ģimenes, kuras deklarēs savu dzīvesvietu Siguldas novadā pēc 2022. gada 1. janvāra plkst. 00.00, varēs saņemt tikai daļu no pašvaldības piedāvātajām priekšrocībām. Turpmāk šīs priekšrocības varēs saņemt arī iedzīvotāji no jaunpievienotajām teritorijām, taču aicinām ņemt vērā, ka atsevišķiem atbalsta veidiem noteikts pārejas periods. Patlaban notiek aktīva saistošo noteikumu salāgošana un pārapstiprināšana.

Priekšrocības deklarētajiem jaundzimušajiem un viņu ģimenēm

Nākamajā gadā spēkā stāsies saistošie noteikumi “Par Siguldas novada pašvaldības brīvprātīgas iniciatīvas pabalstiem”, kas paredz vienotu atbalsta saņemšanas kārtību visā jaunizveidotajā Siguldas novadā. Noteikumos paredzēts, ka no nākamā gada 1. janvāra būs iespēja saņemt vienu no lielākajiem bērna piedzimšanas pabalstiem Latvijā – 350 eiro par vienu jaundzimušo, par dvīņiem – 480 eiro par katru bērnu, par trīs un vairāk bērniem vienās dzemdībās – 640 eiro par katru bērnu, ja abi vecāki ne mazāk kā gadu pirms bērna dzimšanas dienas ir deklarējuši savu dzīvesvietu Siguldas novadā un bērna dzīvesvieta pirmreizēji ir deklarēta Siguldas novadā. Ja novadā deklarējies bērns un tikai viens no vecākiem, pabalsts tiek piešķirts 50% apmērā.

Papildus tam Siguldas novadā reizi pusgadā norisinās īpašs jaundzimušo bērnu godināšanas pasākums “Esmu dzimis Siguldas novadā”, kurā īpaši veidotu medaļu ar iegravētu novada ģerboni, mazuļa dzimšanas gadu un Siguldas Jaunās pils kontūru no pašvaldības domes priekšsēdētāja saņems mazuļi, kuri deklarēti Siguldas novadā, tostarp Mālpils, Krimuldas, Lēdurgas un Inčukalna pagastā, un kuriem vismaz viens no vecākiem gadu pirms pasākuma ir deklarējies Siguldas novadā. Plānots, ka pieteikšanās dalībai pasākumā 2021. gada otrajā pusgadā dzimušajiem mazuļiem tiks uzsākta 2022. gada janvārī, iesniedzot elektronisku iesniegumu pašvaldības pakalpojumu portālā e.sigulda.lv.

Priekšrocības ģimenēm ar bērniem

Reģistrācijai skolās prioritāri tiks uzņemti tie bērni, kuri paši un kuru likumīgie pārstāvji novadā būs deklarējušies līdz 2021. gada 31. decembrim.

Novadā deklarētie bērni prioritāri tiek uzņemti bērnudārzu rindā tuvāk savai dzīvesvietai. Jāatzīmē, ka pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršana bērnu uzraudzības pakalpojumu apmaksai (auklīšu pakalpojumiem vai privāto bērnudārzu apmeklējumam) ir diferencēta. Pilnā apmērā to varēs saņemt tās ģimenes, kuras Siguldas novadā būs deklarētas līdz 2021. gada 31. decembrim un, ja pašvaldība nevar piedāvāt vietu bērnam pašvaldības bērnudārzā, bet ģimenēm, kurās novadā būs deklarēts tikai bērns un viens no vecākiem, pašvaldības līdzfinansējums tiks samazināts. Jāpiemin, ka samazināts līdzfinansējums ir arī tajos gadījumos, kad vecāki atsaka bērnam piešķirto vietu pašvaldības bērnudārzā.

Novadā deklarētajām daudzbērnu ģimenēm ir iespēja pieteikties statusam “Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērnu”, kas turpmāk ļaus saņemt dažādus pašvaldības atbalsta veidus. Patlaban vēl turpinās pārejas periods, kurā noris saistošo noteikumu salāgošana un apstiprināšana, lai tos būtu iespējams piemērot visā novada teritorijā, taču plānots, ka ģimenēm ar minēto statusu būs iespēja saņemt atlaides ēdināšanas pakalpojumu apmaksai Siguldas novada bērnudārzos un skolās, kā arī atlaidi profesionālās ievirzes izglītības programmās, nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus, kā arī citus atbalsta veidus. Atsevišķi noteikumi starp jaunpienākušajiem pagastiem vēl jāsalāgo vienotos noteikumos, kas attieksies uz Siguldas novadu kopumā.

Siguldas novada pašvaldība vēl apkopo datus un monitorē skolēnu un bērnudārza bērnu apmeklējumu, lai aprēķinātu nepieciešamā līdzfinansējuma apjomu brīvpusdienu nodrošināšanai nākamā gada budžetā. Informācija par pieņemtajiem lēmumiem un plānoto budžeta izlietojumu tiks publicēta pašvaldības oficiālajos komunikācijas kanālos.

Pieteikumus statusa saņemšanai vai pagarināšanai var iesniegt elektroniski pašvaldības pakalpojumu portālā e.sigulda.lv, nosūtot ar drošu elektronisko parakstu parakstītu iesniegumu uz e-pasta adresi pakalpojumucentrs@sigulda.lv vai iesniedzot to jebkurā klientu apkalpošanas centrā novadā.

Atlaides laulības reģistrācijas ceremonijai

Siguldas novada Dzimtsarakstu nodaļa veic svinīgas laulības reģistrācijas ceremonijas Siguldas Jaunās pils telpās. Maksa par svinīgo laulības reģistrāciju Siguldas Jaunās pils mazajā zālē ir 9,40 eiro, ja abas personas, kas vēlas noslēgt laulību, ir deklarējušas dzīvesvietu Siguldas novadā ne mazāk kā 12 mēnešus pirms iesnieguma par laulības reģistrāciju iesniegšanas dienas, ja deklarējusies ir viena persona – 18,80 eiro. Savukārt svinīga laulības reģistrācijas ceremonija Siguldas Jaunās pils Svētku zālē novadnieku pārim izmaksās 51 eiro, bet, ja deklarējies ir viens no pāra, – 102,02 eiro. Jāatzīmē, ka, iesniedzot iesniegumu par laulības noslēgšanu, ir jāveic valsts nodevas samaksa 14 eiro apmērā. Tāpat Siguldas novadā pastāvīgi deklarētajiem iedzīvotājiem ir iespēja veikt laulības reģistrāciju bez maksas, klātesot pārim, kas vēlas noslēgt laulību, un diviem lieciniekiem. Dzimtsarakstu nodaļas laulību reģistrācijas maksas pakalpojumu cenrādis apskatāms šeit.

Sociālais atbalsts

No nākamā gada 1. janvāra spēkā stāsies jauni saistošie noteikumi sociālā atbalsta jomā, kas būs saistoši visā novada teritorijā. Turpmāk novadniekiem būs pieejams arī vienreizējs pabalsts vides pieejamības pielāgošanai personām ar I vai II grupas invaliditāti un kustību traucējumiem, lai nodrošinātu vides pieejamību personai iekļūšanai mājoklī. Iesniedzot būvprojektu, pabalsta apmērs vides pielāgošanai mājoklim, kas atrodas 1. stāvā, ir līdz 5 000 eiro, bet, ja tas atrodas 2. stāvā, – līdz 10 000 eiro.

Mājsaimniecībām, kurām piešķirts trūcīgā vai maznodrošinātā statuss, ir iespēja saņemt garantētā minimālā ienākuma pabalstu, pabalstu bērnu ēdināšanai un mācību līdzekļu iegādei, pabalstu veselības aprūpei. Neizvērtējot ienākumus, pašvaldība piešķir arī pabalstu krīzes situācijā.

Pašvaldībā pieejams mājokļa pabalsts, kas kopš šī gada sniedz iespēju saņemt plašāku atbalstu ar mājokļa lietošanu saistīto izdevumu segšanai, tostarp īres maksas, siltumenerģijas vai elektroenerģijas rēķinu apmaksai. No 2022. gada 1. janvāra spēkā stāsies labvēlīgāki nosacījumi mājokļa pabalsta saņemšanai, līdz arī to nākamgad pabalsta apjoms palielināsies, un pašvaldības atbalstu ar mājokļa izdevumiem saistītu izdevumu apmaksai varēs saņemt trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības arī ar lielākiem ienākumiem nekā tas ir noteikts šajā gadā. Plašāka informācija par mājokļa pabalsta piešķiršanu un tā apmēra aprēķināšana pieejama šeit.

Tāpat dažādi pabalsta veidi tiek piemēroti ģimenēm, kurām ir piešķirts statuss “Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērnu”, bez vecāku gādības palikušam bērniem, audžuģimenēm un citām sabiedrības grupām, kam tas ir visvairāk nepieciešams.

Papildu informācija par sociālā atbalsta veidiem pieejama Siguldas novada Sociālajā dienestā, zvanot uz tālruņa numuriem 67385298, 67800966, 67381454 vai rakstot uz e-pasta adresi socialais.dienests@sigulda.lv.

Nekustamā īpašumā nodokļa atlaides

No nākamā gada 1. janvāra spēkā stāsies arī vienoti saistošie noteikumi par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Siguldas novadā. Tajos noteikts, ka nekustamā īpašuma nodokļa likme par telpu grupām, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, noteikta 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības, ja objektā dzīvesvietu nav deklarējusi neviena persona. Likumā noteiktā nekustamā īpašuma nodokļa likme 0,2–0,6% apmērā nosakāma tikai par objektiem, kuros uz taksācijas gada 1. janvāri plkst. 0.00 dzīvesvietu deklarējusi vismaz viena persona.

Divu vai vairāku dzīvokļu mājām, kas nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, kā arī telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, likumā noteikto nekustamā īpašuma nodokļa likmi piemēro, pieņemot, ka vienai dzīvesvietu deklarējušajai personai piekrīt 50 kvadrātmetri no mājas daļas, kuras lietošanas veids ir dzīvošana un kura netiek izmantota saimnieciskās darbības veikšanai, un šai daļai piekrītošo koplietošanas telpu platību, savukārt, ja objektā dārza mājas un vasarnīcas ar kopējo platību, kas lielāka par 40 kvadrātmetriem, taksācijas gada 1. janvārī plkst. 00.00 dzīvesvieta nav deklarēta nevienai personai, piemēro likmi 0,6% no objekta kadastrālās vērtības.

Tāpat pašvaldība noteikusi nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus dažādām iedzīvotāju grupām – trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām, tai skaitā maznodrošinātiem vientuļiem pensionāriem, maznodrošinātām personām ar invaliditāti, maznodrošinātām ģimenēm, kurās bērnus audzina viens vecāks, daudzbērnu ģimenēm un citām ģimenēm un personām, kam tas ir visvairāk nepieciešams. Tāpat atvieglojumus var saņemt tie nodokļu maksātāji, kuri nekustamo īpašumu nodevuši bezatlīdzības lietošanā Siguldas novada pašvaldībai vai tās iestādei, kā arī pašvaldības augstākā apbalvojuma “Goda novadnieks” saņēmēji. Atvieglojumi tiek piešķirti arī par teritorijām, kas invadētas ar Sosnovska latvāni.

Plašāka informācija par nekustamā īpašuma nodokļa jautājumiem pieejama Siguldas novada pašvaldības Pakalpojumu centrā Raiņa ielā 3, pie nodokļu administratorēm vai zvanot uz tālruņa numuru 67385830.

Siguldas novada ID kartes priekšrocības

Siguldas novada pašvaldība deklarētajiem iedzīvotājiem piedāvā pieteikties un saņemt Siguldas novada ID karti, lai savā īpašumā iegūtu vairāk nekā 40 atlaides no pašvaldības iestādēm un vairāk nekā 170 – no novada uzņēmējiem. Līdz ar administratīvi teritoriālās reformas ieviestajām izmaiņām, arī kopējais Siguldas novada pašvaldības piedāvātais atlaižu klāsts tiek regulāri papildināts ar jauniem pakalpojumiem.

Uzrādot Siguldas novada ID karti, iedzīvotājiem ir iespējams bez maksas apmeklēt Siguldas ordeņa Livonijas pili un Lēdurgas dendroparku, saņemt īpašos cenu piedāvājumus Siguldas Jaunajā pilī, Siguldas Sporta centrā, Siguldas Pilsētas trasē, Fischer slēpošanas centrā, Krimuldas peldbaseinā un trenažieru zālē, Lēdurgas Sporta hallē, pašvaldības organizētajos kultūras pasākumos kultūras centrā “Siguldas devons”, koncertzālē “Baltais flīģelis”. Pakāpeniski atlaides tiek ieviestas arī citos pagasta kultūras namos, piemēram, Mālpils Kultūras centrā un Krimuldas Tautas namā. Deklarētajiem iedzīvotājiem ir iespēja saņemt atlaides dažādiem Siguldas slimnīcas sniegtajiem pakalpojumiem, noteiktām mērķauditorijām ir iespēja desmit autobusu maršrutos braukt bez maksas, kā arī saņemt uzņēmēju piedāvātos pakalpojumus par izdevīgām cenām. Ar Siguldas novada ID kartes programmas plašo piedāvājumu var iepazīties šeit.

Siguldas novada ID karti bez maksas var saņemt Siguldas novada bērni un skolēni, pensionāri, trūcīgie un maznodrošinātie iedzīvotāji, ģimenes ar statusu “Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērnu”, ģimenes un iedzīvotāji ar invaliditāti, kuriem kopā ar pieteikuma anketu jāuzrāda arī attiecīgā apliecība vai izziņa. Pārējiem ID kartes cena ir 5 eiro. Kartes izsniedz novadā deklarētiem iedzīvotājiem no piecu gadu vecuma.

Siguldas novada ID karti var saņemt Klientu apkalpošanas centrā Nākotnes ielā 1, Mālpilī, Pakalpojumu centrā Raiņa ielā 3 vai Siguldas novada Tūrisma informācijas centrā Ausekļa ielā 6, Siguldā, Klientu apkalpošanas centrā Parka ielā 1, Raganā, un Klientu apkalpošanas centrā Atmodas ielā 4, Inčukalnā. To ērti var pieteikt arī Siguldas mobilajā lietotnē un saņemt kādā no šiem klientu apkalpošanas centriem.
 

Plašāku informāciju par Siguldas novada pašvaldības atbalstu deklarētajiem iedzīvotājiem var uzzināt Pakalpojumu centrā Raiņa ielā 3, zvanot uz tālruņa numuru 80000388 vai rakstot uz e-pasta adresi pasts@sigulda.lv.

Youtube

© www.sigulda.lv


Pasākumi