×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Trešdiena, 24. aprīlis
Šodien sveicam: Visvaldis, Nameda, Ritvaldis
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2022-03-11
PAPILDINĀTS: Pašvaldība piešķir daudzveidīgu atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem

Kopš februāra beigām Siguldas novadā darbojas īpaša pašvaldības izveidota starpnozaru speciālistu darba grupa, kas nodrošina Ukrainas civiliedzīvotāju uzņemšanu un sniedz nepieciešamo diennakts atbalstu – sociālo un materiālo palīdzību, konsultācijas par reģistrācijas, nodarbinātības, izglītības, veselības aprūpes un citiem jautājumiem. Savukārt marta sākumā domes sēdē tika pieņemts lēmums “Par atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem”, kas paredz kārtību, kādā pašvaldība piešķir atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem, kuri jau šobrīd tiek un nākotnē tiks izmitināti Siguldas novadā. Patlaban Siguldas novadā uzņemti vairāk nekā 120 Ukrainas civiliedzīvotāji, tāpat vairākām ukraiņu ģimenēm patvērumu devuši novada iedzīvotāji, tādējādi Siguldas novadā uzņemto Ukrainas civiliedzīvotāju skaits tuvojas 200 personām.

“Savu solidaritāti ar ukraiņu tautu paužam ne vien ar vārdiem, bet arī ar darbiem, skaidri pasakot, ka mēs neatbalstām Putina režīma uzsākto kara darbību Ukrainā. Tūdaļ pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā mēs reaģējām ar lēmumu vairs nepiešķirt finansējumu izglītības, kultūras un sporta pasākumiem, kuri saistīti ar Krievijas Federācijas pārstāvju piedalīšanos. Tagad, domājot par situāciju šeit uz vietas, esam sakoncentrējuši visu iespējamo palīdzību, kuru pašvaldība sadarbībā ar brīvprātīgajiem un uzņēmējiem var nodrošināt ukraiņu atbalstam, uzņemot viņus pie mums, Siguldas novadā, un sniedzot viņiem visu vajadzīgo dzīvošanai drošā un draudzīgā patvērumā,” skaidro Siguldas novada pašvaldības priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likums paredz to, ka pašvaldība ukraiņiem piešķir tādu pašu atbalstu, kādu to var saņemt konkrētās teritorijas iedzīvotāji. Tādējādi Siguldas novadā esošie Ukrainas civiliedzīvotāji varēs saņemt krīzes pabalstu izmitināšanas un uztura nodrošināšanai, veselības aprūpes saņemšanai, kā arī izglītības, sociālo un citu pakalpojumu nodrošināšanai, kā arī pārvietoties bez maksas reģionālajā sabiedriskajā transportā.

Izmitināšana

Siguldas novada pašvaldība Ukrainas bēgļus izmitina labiekārtotās telpās bijušajā Mālpils tehnikuma kopmītnēs, kur pieejamas 120 gultasvietas, kā arī bijušā Mālpils tehnikuma telpās, kur izmitināti 29 Ukrainas jaunieši un viņu pavadošās personas. Mālpils tehnikuma kopmītnēs pieejama koplietojamā virtuve, ledusskapji, veļas mašīnas un citas iekārtas ikdienas vajadzībām, kā arī tiek nodrošināta sakaru un interneta pieejamība, savukārt Mālpils muiža sniedz atbalstu ēdināšanas nodrošināšanā. Ukrainas ģimenēm regulāri, piesaistot dažādu nozaru speciālistus, tiek sniegta informācija par atbalsta iespējām Siguldas novadā, kā arī nodrošināts atbalsts vīzu un uzturēšanās atļauju saņemšanai. Patlaban tiek apzinātas iespējas izmitināt ukraiņus arī citās pašvaldības ēkās.

Tāpat ukraiņu ģimenes uzņem arī novada iedzīvotāji un uzņēmēji. Siguldas novada pašvaldība veido datubāzi ar ģimenēm vai uzņēmumiem, kuri ir gatavi nepieciešamības gadījumā sniegt palīdzību un atbalstu Ukrainas bēgļu ģimenēm, kuras ieradīsies Siguldas novadā. Aicinām aizpildīt īsu aptaujas formu, lai piedāvātā palīdzība tiktu iekļauta palīdzības sniedzēju sarakstā papildus tam atbalstam, ko nodrošinās pašvaldība. Atgādinām, ka privātīpašumos uzņemtie bēgļi ir jāreģistrē tās pašvaldības teritorijā, kurā tie uzņemti, lai varētu nodrošināt nepieciešamās palīdzības sniegšanu.

Informācija par pieejamajām pašvaldības un privātpersonu nodrošinātajām naktsmītnēm pieejama, sazinoties ar pašvaldības Darba un civilās aizsardzības speciālisti Larisu Rutkeviču, zvanot uz tālruņa numuru +371 29228437 vai rakstot uz e-pasta adresi izmitinasana@sigulda.lv.

Sociālais un materiālais atbalsts

Pašvaldības Sociālā dienesta darbinieki, uzņemot Ukrainas ģimenes, izzina katra ģimenes locekļa nepieciešamības un nodrošina sociālās palīdzības, atbalsta vai rehabilitācijas pakalpojumus, piemēram, Siguldas novadā ieradušies arī 5 bērni ar īpašām vajadzībām, kuriem nodrošinātas medicīniskās preces un palīglīdzekļi.

Ukrainas bēgļi no pašvaldības var saņemt garantēto iztikas minimuma pabalstu, krīzes pabalstu, mājokļa pabalstu, kā arī pārtikas pakas, lai paši varētu gatavot ēdienu mītnes koplietošanas virtuvē. Tāpat bēgļi kopā ar brīvprātīgajiem devušies uz veikalu, lai iepirktu higiēnas preces un pārtiku.

Papildu informācijas saņemšanai par sociālo pabalstu veidiem aicinām sazināties ar pašvaldības Sociālo dienestu, zvanot uz tālruņa numuru +371 67385298 vai rakstot uz e-pasta adresi socialais.dienests@sigulda.lv.

Psiholoģiskais atbalsts

Siguldas novada Sociālais dienests piedāvā iespēju no Ukrainas iebraukušajiem cilvēkiem saņemt psiholoģisko palīdzību un atbalstu. Nepieciešamības gadījumā aicinām sazināties ar Sociālā dienesta vadītāju Kristīni Freibergu, zvanot uz tālruņa numuru +371 26459154.

Nodarbinātība

Siguldas novada pašvaldība sniedz nepieciešamo atbalstu, lai nodrošinātu vīzu noformēšanu novadā esošajiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, lai viņi varētu stāties darbā. Vairāki novada uzņēmēji, piemēram, SIA “Kvist”, “Mālpils zemenes” un zemnieku saimniecības ir izteikušas gatavību nodrošināt darba vietas novadā esošajām ģimenēm. Pašvaldība aicina atsaukties arī citus uzņēmējus, kuri var un vēlas piedāvāt darbavietas Ukrainas civiliedzīvotājiem, izprotot viņu mobilitātes iespējas.

Aicinām iepazīties ar aktuālo informāciju Nodarbinātības valsts aģentūras tīmekļa vietnē šeit gan darba devējiem, kuri vēlas piedāvāt darba iespējas Ukrainas bēgļiem, gan Ukrainas bēgļiem, kuri vēlas atrast darbu Latvijā.

Nodarbinātības jautājumos aicinām sazināties ar pašvaldības aģentūras “Siguldas Attīstības aģentūra” direktori Daci Preisu, zvanot uz tālruņa numuru +371 29136564 vai rakstot uz e-pasta adresi nodarbinatiba@sigulda.lv.

Izglītība

Pašvaldība tiem bērniem, kuri apmeklēs Siguldas novada izglītības iestādes, nodrošinās pašvaldības apmaksātu ēdināšanu, bērni varēs apmeklēt arī bezmaksas peldēšanas vai citas sporta nodarbības pašvaldības sporta infrastruktūrā. Izglītības iestādēs ukraiņu bērniem tiks nodrošinātas papildu valodas stundas, informatīvie materiāli, bet īpaša uzmanība tiks veltīta sadarbībai ar vecākiem, lai veicinātu bērnu iekļaušanu iestādes un klases kolektīvā. Bērniem tiks nodrošināta iespēja piedalīties interešu izglītībā un citos ārpusklašu pasākumos. Pēc nepieciešamības pašvaldība nodrošinās sociālā darbinieka vai psihologa atbalstu. Savukārt pieaugušajiem plānots organizēt latviešu valodas apguves nodarbības.

Par izglītības jautājumiem, tostarp par pieteikšanos pieaugušajiem uz latviešu valodas nodarbībām, iespējams sazināties ar pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītāju Ingu Reķi, zvanot uz tālruņa numuru +371 26334028 vai rakstot uz e-pasta adresi izglitiba@sigulda.lv.

Medicīniskā palīdzība

Informāciju par ģimenes ārstu pieejamību Siguldas novadā iespējams saņemt, sazinoties ar Sociālā dienesta darbinieci, zvanot uz tālruņa numuru +371 26388164.

Iedzīvotāju līdzdalība

Vairākas nevalstiskās organizācijas Siguldas novadā organizē ziedojumu vākšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem – biedrība “Cerību spārni” ziedojumus vāc Siguldas novadā esošajām ukraiņu ģimenēm, tāpat palīdzību gan Siguldā esošajām, gan Ukrainas ģimenēm palīdzību sniedz biedrība “Lidojošie eņģeļi” un citas. Ja kāda biedrība vai iedzīvotāji vēlas iesaistīties palīdzības nodrošināšanā vai brīvprātīgajā darbā, aicinām sazināties ar pašvaldības Sociālās komitejas vadītāju Evu Viļķinu, zvanot uz tālruņa numuru +371 26371923.

Informatīvais atbalsts

Siguldas novada pašvaldība informāciju par Ukrainas civiliedzīvotājiem pieejamo atbalstu sniedz gan pa informatīvo tālruni +371 65505888, kur konsultāciju iespējams saņemt krievu un latviešu valodā, gan klātienē – ik dienu pašvaldības klientu apkalpošanas centros un Sociālajā dienestā, savukārt 17. martā, 22. martā un 24. martā kultūras centrā “Siguldas devons” notiks informatīvās dienas, kur vienkopus būs iespējams satikt dažādus speciālistus un vienviet saņemt plašu pašvaldības atbalstu. Plašāka informācija pieejama šeit.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi