×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 9. maijs
Šodien sveicam: Klāvs, Einārs, Ervīns
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-06-26
Siguldas novads gatavojas Dziesmu un deju svētkiem

Šovasar no 30. jūnija līdz 9. jūlijam notiek XXVII Vispārējie latviešu dziesmu un XVII Deju svētki. Siguldas novadu svētkos pārstāvēs 43 kolektīvi – gan amatiermākslas kolektīvi, gan skolu kolektīvi: deviņi kori, septiņpadsmit deju kolektīvi, četras folkloras kopas un četri orķestri, septiņas tautas lietišķās mākslas studijas, viens amatierteātris un viens vokālais ansamblis.

Svētku dalībnieki kopā pulcēsies 2. jūlijā, lai līdz ar pašvaldības vadību Rīgā dižotos svētku 150. jubilejas gada gājienā, vienlaikus godinot savu izvēlēto kultūras zīmi – Siguldas spieķi. Pārējo svētku laiku kolektīvi aizvadīs gan intensīvos mēģinājumos, gan krāšņos koncertos kopā būšanas un kopā jušanas zīmē.

XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku gājienā Siguldas novada dažādu jomu amatiermākslas kolektīvu dalībniekus varēs atpazīt pēc viena no Siguldas simboliem – koka spieķa. Meistare Antra Plavgo par godu šim notikumam darinājusi 730 koka spieķus, kuru darināšanas prasme iekļauta Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Svētku ietvaros notiks gan lielkoncerti Mežaparka estrādē un “Daugavas” stadionā, gan folkloras diena Vērmanes parkā un Esplanādē, tautas lietišķo studiju izstāde, amatierteātru izrādes, pūtēju orķestru, vokālo un koklētāju ansambļu koncerti un dažādi citi koncerti parkos, kultūras centros, baznīcās un citviet Rīgā.

Dziesmu svētku tradīcijas 150. jubilejas gadā svētki solās būt patiesi iespaidīgi – tiem kopumā gatavojas aptuveni 1700 kolektīvu – gan Latvijā, gan ārpus tās robežām! Siguldas novadu svētkos pārstāvēs aptuveni 1000 dalībnieku – no pašas jaunākās divgadnieces, kas dzied Lēdurgas folkloras kopā “Putni”, līdz pat dziedošajiem kungiem un dāmām, kas jau ir pārkāpuši astoto gadu desmitu.

Savukārt pieredzes bagātākais kolektīvu vadītājs ir Vitalis Kikusts, kurš šoziem atzīmēja 80 gadu jubileju. Viņš ir gan Inčukalna Tautas nama jauktā kora “Mežābele” vadītājs un diriģents, gan pūtēju orķestra vadītājs. Lēdurgas Kultūras namu pārstāv arī jaunākais no kolektīvu vadītājiem – Kristaps Pelēkais, kurš pavasarī nosvinēja savu 30. dzimšanas dienu un svētkiem gatavojas kopā ar jauniešu deju kolektīvu “Metieniņš”.

Šajos svētkos īpaši jāpiemin vēl daži Siguldas novada kolektīvu vadītāji. Jānis Baltiņš, kura vadībā kultūras centrā “Siguldas devons” darbojas jauktais koris “Atvars”, būs viens no Dziesmu svētku virsdiriģentiem, savukārt folkloras kopas “Senleja” vadītāja Anda Skuja šogad ir Folkloras dienas mākslinieciskā vadītāja.

Ceļā uz Vispārējiem latviešu dziesmu un deju svētkiem 18. jūnijā Inčukalnā jau nosvinēti Siguldas novada Dziesmu un deju svētki. Par prieku visiem, kas nedodas uz koncertiem Rīgā, Inčukalna Aleksandra parka estrādē dziedāja novada kopkoris, spēlēja orķestri un savu māku rādīja dejotāji, bet vakara izskaņa pagāja kopā ar Mālpils Kultūras centra folkloras kopu “Mālis”.

Savukārt 9. jūlijā plkst. 19.30 visi aicināti kopā būšanu izbaudīt Siguldas pils kvartālā, vērojot noslēguma koncerta “Kopā augšup” un “Sadziedāšanās nakts” tiešraidi no Mežaparka Lielās estrādes.

XXVII Vispārējos latviešu dziesmu un XVII Deju svētkos no Siguldas novada piedalīsies:

  • deviņi kori – jauktais koris “Atvars”, jauktais koris “Spārni”, jauktais koris “Mergupe”, jauktais koris “Mežābele”, senioru koris “Gāle”, sieviešu koris “Teiksma”, senioru koris “Atblāzma”, sieviešu koris “Lettegore” un vīru koris “Vecie draugi” –, viens vokālais ansamblis – vīru kopa;
  • 17 tautas deju kolektīvi – jauniešu deju kolektīvs “Vizbulīte” (A grupa), jauniešu deju kolektīvs “Vizbulīte” (B grupa), jauniešu deju kolektīvs “Vizbulīte” (C grupa), jauniešu deju kolektīvs “Vizbulīte” (1.–2. klase), vidējās paaudzes deju kolektīvs “Dūka”, senioru deju kolektīvs “Sidrabdancis”, vidējās paaudzes deju kolektīvs “Ķimelītis”, senioru deju kolektīvs “Ķimelis”, senioru deju kolektīvs “Labāko gadu virši”, vidējās paaudzes deju kolektīvs “Virši”, vidējās paaudzes deju kolektīvs “Runči un kaķes”, vidējās paaudzes deju kolektīvs “Dzirnakmeņi”, vidējās paaudzes deju kolektīvs “Lēdurga”, jauniešu deju kolektīvs “Metieniņš”, jauniešu deju kolektīvs “Māra”, vidējās paaudzes deju kolektīvs “Kniediņš”, vidējās paaudzes deju kolektīvs “Sidgunda”;
  • četras folkloras kopas – “Senleja”, “Putni”, “Lielie Putni” un “Mālis”;
  • četri pūtēju orķestri – Absolventu orķestris, Inčukalna Tautas nama pūtēju orķestris, “Sudrabskaņa” un Siguldas pagasta pūtēju orķestris;
  • viens amatierteātris – Inčukalna Amatiermākslas teātris – un septiņas tautas lietišķās mākslas studijas – “Māl-pils”, “Urga”, Alīdas Lindes lietišķās mākslas studija, “Sigulda”, “Vīgrieze”, “Krimulda” un “Mores rokdarbnieces”.

 

Foto: Edgars Semanis


© www.sigulda.lv


Pasākumi