×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Svētdiena, 5. maijs
Šodien sveicam: Ģirts, Ģederts
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-03-25
Siguldas novada pašvaldība atbalsta uzņēmējus

Lai atbalstītu uzņēmējdarbības saglabāšanu un attīstību Siguldas novadā, pašvaldība Covid-19 pandēmijas laikā sniedz atbalstu vairākām uzņēmējdarbības nozarēm. Tāpat Siguldas novada uzņēmējiem pieejami arī citi atbalsta mehānismi, motivējot jaunos, esošos un topošos novada uzņēmējus savas biznesa idejas sekmīgai īstenošanai vai attīstībai. Uzņēmējiem pieejamas nekustamā īpašuma nodokļa atlaides, atbalsts būvniecības ieceru īstenošanai, grantu konkursi, tāpat arī pieejami bezmaksas informatīvi izglītojošie semināri un dažādi uzņēmumu atpazīstamību veicinoši pasākumi un citas aktivitātes.

 

Pašvaldības atbalsts Covid-19 ārkārtējās situācijas laikā

Pašvaldība iespēju robežās saskaņā ar Finanšu ministrijas paziņojumu par nozarēm, kuras vīrusa Covid-19 izplatība skārušas visvairāk, veic vairākus atbalsta pasākumus, tostarp nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas termiņa pārcelšanu uz pēdējo ceturkšņa maksājuma datumu – 2021. gada 15. novembri, dodot iespēju mājsaimniecībām un uzņēmējiem pārplānot savus izdevumus.

Pašvaldības atbalsta pasākumi ārkārtējās situācijas laikā:

  • lai palīdzētu viesmīlības sektora uzņēmējiem, piemērota nekustamā īpašuma nodokļa atlaide par ēku, kurā tiek veikta uzņēmējdarbība, 90% apmērā Siguldas novadā esošajiem uzņēmumiem, kas nodrošina izmitināšanas pakalpojumu, kā arī 50% apmērā – sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem 2021. gadā;
  • saimnieciskās darbības veicējiem par ēku (būvi) vai tās daļu, kuras lietošanas veids saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par būvju klasifikāciju atbilst saimnieciskās darbības veidam, kas tajā tiek veikts, piešķir nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus: ja saimnieciskā darbība ir aizliegta, tad atvieglojumus piešķirs 50% apmērā par kalendāro mēnesi, kurā saimnieciskā darbība ir aizliegta un netiek veikta; ja saimnieciskā darbība ir aizliegta tikai brīvdienās un svētku dienās, tad atvieglojumus piešķirs 25% apmērā par kalendāro mēnesi, kurā saimnieciskā darbība aizliegta un netiek veikta;
  • nomas maksas atbrīvojumu vai samazinājumu (līdz 90%) uzņēmumiem, kuri veic saimniecisko darbību telpās, kuru īpašnieks ir pašvaldība vai pašvaldības kapitālsabiedrība.

Pieejams līdzfinansējums un nekustamā īpašuma nodokļa atlaides

Fiziskām un juridiskām personām ir iespēja rosināt Siguldas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā esošo infrastruktūras objektu jaunas būvniecības, pārbūves un atjaunošanas (t.sk. remontdarbu) darbu līdzfinansēšanu saskaņā ar Siguldas novada Attīstības programmu, Teritoriālo plānojumu un pašvaldības domes lēmumiem. Līdzfinansējumu 50–90% apmērā var iegūt pašvaldības administratīvajā teritorijā publiskai lietošanai paredzētu ielu un ceļu jaunai būvniecībai, kuru būvniecība netiek plānota tuvāko trīs gadu pašvaldības budžetā. Plašāka informācija apskatāma pašvaldības domes saistošajos noteikumos “Par fizisku un juridisku personu līdzdalību infrastruktūras objektu jaunas būvniecības, pārbūves un atjaunošanas darbu līdzfinansēšanā”.

Saimnieciskās darbības veicējiem saskaņā ar pašvaldības domes saistošajiem noteikumiem “Par atvieglojumu piemērošanu nekustama īpašuma nodokļa maksātājiem Siguldas novadā” iespēja iegūt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus līdz pat 90% apmērā. Lai saņemtu atvieglojumus, kas piemēroti uz visu taksācijas gadu, uzņēmējiem līdz 31. martam Siguldas novada Pakalpojumu centrā jāiesniedz iesniegums. To iespējams izdrukāt un aizpildīt jau iepriekš vai arī aizpildīt elektroniski pašvaldības e-pakalpojumu portālā e.sigulda.lv.

Pašvaldība veic konsultatīvo darbu

Uzņēmējiem, kas vēlas attīstīt savu īpašumu vai īstenot būvniecības ieceri, iespējams pieteikties uz konsultāciju pie pilsētvides plānotājas Zanes Gateres, kura palīdzēs virzīt projektus atbilstoši Siguldas novada Teritorijas plānojumam un citiem normatīvajiem aktiem operatīvā termiņā. Konsultācijām par īpašumu attīstību vai būvniecības ieceru realizēšanu jāpiesakās, iepriekš zvanot uz tālruņa numuru 29175351 vai rakstot uz e-pasta adresi zane.gatere@sigulda.lv. Jāatzīmē, ka patlaban līdz ārkārtējās situācijas beigām konsultācijas pieejamas tikai attālināti.

No 2014. gada Siguldas novadā darbojas Uzņēmējdarbības atbalsta punkts, kas sniedz konsultācijas par uzņēmējdarbības aktualitātēm un pieejamo pašvaldības atbalstu, veicina investīciju piesaisti novadam, nodrošina informācijas pieejamību par finansējuma piesaistes iespējām, inicē un vada projektus uzņēmēju atbalstam, kā arī organizē Uzņēmēju konsultatīvās padomes darbu un nodrošina tajā pieņemto lēmumu virzīšanu. Līdztekus darbojas Siguldas novada Tūrisma konsultatīvā padome, kas veicina sadarbību tūrisma nozarē, lai nodrošinātu vienmērīgu nozares izaugsmi, kas balstīta uz tirgū pieprasītiem tūrisma produktiem un augstu pakalpojumu kvalitāti.

Grantu konkursi

Iedrošinot māmiņas uzsākt uzņēmējdarbību, kā arī sekmējot jaunu darbavietu, produktu un pakalpojumu izveidi Siguldas novadā, kopš 2016. gada Siguldas novadā tiek organizēts grantu konkurss “Māmiņa. Siguldiete. Uzņēmēja”. Stiprinot starpnovadu sadarbību pirms administratīvi teritoriālās reformas, konkursā iesaistījušās arī jaunveidojamā Siguldas novada pašvaldības – Krimuldas un Mālpils novadi, kuros māmiņas varēs pretendēt uz 2 tūkstošu eiro grantu savas biznesa idejas attīstīšanai. Konkursa nolikums aplūkojams šeit.

Savukārt sadarbībā ar SEB banku tiek rīkota grantu programma “(ie)dvesma”, kurai var pieteikties uzņēmumi, kuri dibināti pirms ne vairāk kā trim gadiem, vai arī Siguldas novadā deklarētie biznesa ideju autori. Maksimālā naudas summa vienam grantam ir 10 000 eiro. Granta līdzekļus var izmantot saimnieciskiem mērķiem esošā biznesa attīstīšanai vai arī jauna uzņēmuma izveidei, lai uzsāktu savu uzņēmējdarbību.

Tāpat viens no jauno biznesu attīstības atbalsta veidiem ir Siguldas Biznesa inkubators, kurš atrodas Zaļās Villas kvartāla sakaru ēkā un ik gadu inkubācijas periodā uzņem atbalstam biznesa idejas ne tikai no Siguldas novada, bet plašāka apkārtējā reģiona.

Uzņēmējdarbības veicināšana, nemateriālais atbalsts. Pateicība par paveikto

Viens no vērienīgākajiem pašvaldības atbalstiem Siguldas novada un apkārtējā reģiona uzņēmējiem irSiguldas ID karšu projekts, kurā uzņēmēji var saņemt plašu lojalitātes programmu un stabilu klientu bāzi, samazinot nepieciešamos finanšu līdzekļus mārketinga aktivitātēm. Šajā programmā iekļāvušies jau vairāk nekā 150 uzņēmēji.

Novada uzņēmēju atbalstam 2015. gadā Siguldas novada pašvaldība izveidoja preču zīmi “Radīts Siguldā”. Tā apliecina, ka produkta vai pakalpojuma izcelsmes vieta ir Siguldas novads. Šo zīmi lieto jau vairāk nekā 80 uzņēmēju. Pašvaldība veic dažādus pasākumus šīs preču zīmes atpazīstamības un uzņēmēju zīmolu popularizēšanas veicināšanu.

Vasarās pašvaldība jau vairāk nekā 10 gadus organizē skolēnu nodarbinātības projektu, sniedzot iespēju novada skolēniem no 13 līdz 19 gadiem pilnveidot un apgūt jaunas prasmes, kā arī nepelnīt pirmo kabatas naudu. Projekta laikā novada uzņēmējiem tiek piedāvāta iespēja nodrošināt pašvaldības apmaksātas darbavietas novada skolēniem no 15 līdz 19 gadu vecumam, veicot iemaksas sociālā nodokļa apmērā. Šajā projektā ik gadu iesaistās aptuveni 40 aktīvākie novada uzņēmēji. Papildu informācija aplūkojama šeit.

Īstenojot Siguldas pils kvartāla attīstības stratēģiju, pašvaldība pēc ēku pārbūves uzņēmējiem piedāvā nomāt telpas vairāk nekā 1370 kvadrātmetru platībā. Patlaban visās telpās darbojas mākslinieki, radoši uzņēmēji un amatnieki, kā arī viesmīlības pakalpojumu sniedzēji (ēdināšanas uzņēmumi un viesnīcas pakalpojums) un citu pakalpojumu sniedzēji, kuri spēj piedāvāt aizraujošas radošās darbnīcas un jaunu prasmju apgūšanu, vairojot tūristu plūsmu Siguldas pils kvartālā. Pagaidām gan šī darba forma ir apturēta Covid-19 ierobežojumu dēļ.

Lai apzinātu un godinātu novada uzņēmējus, kuri aktīvi darbojas savā nozarē, sekmē uzņēmējdarbības vides attīstību, veicina Siguldas novada atpazīstamību un popularizē labas uzņēmējdarbības prakses piemērus, Siguldas novada pašvaldība organizē konkursu “Uzņēmēju gada balva”. Par novada uzņēmējiem iedzīvotājiem iespējams balsot 11 kategorijās. Uzņēmēji tiek godināti īpašā ceremonijā, kurā pašvaldība izsaka pateicību par sasniegto Siguldas novada attīstībā, kā arī darba vietu nodrošināšanā novada iedzīvotājiem.

Jauniešu ievirze uzņēmējdarbībā

Lai jauniešos radītu interesi par uzņēmējdarbību, sekmētu jauniešu biznesa ideju attīstību, sniegtu iespēju gūt pieredzi savas biznesa idejas pārdošanā, Siguldas novadā tiek rīkots biznesa ideju konkurss “Radi Siguldai”. Biznesa ideju konkursā var piedalīties ikviens Siguldas novada skolas audzēknis vai novadnieks, kurš vecumā no 15 līdz 20 gadiem jūt sevī aizrautību un interesi par uzņēmējdarbību. Konkursa nolikums pieejams šeit.

Papildus tam Siguldas novada pašvaldība sadarbībā ar Siguldas pilsētas vidusskolu ik gadu organizē “pieredzes dienu”, kuras laikā jauniešiem ir iespēja pavadīt vairākas stundas pie novada uzņēmējiem darba vidē un iepazīt konkrētās nozares amatus, pienākumus. Piemēram, 2019. gadā tā bija tūrisma nozare un jaunieši strādāja viesnīcās, kafejnīcās, Siguldas Sporta centrā un citviet. Pateicoties projektam, vairākiem skolēniem izdevies atrast patstāvīgu darbu šajā nozarē.

 

Ja uzņēmējiem ir piedāvājumi, kā pašvaldība var iesaistīties uzņēmējdarbības veicināšanā, vai jautājumi par pieejamo atbalstu, aicinām sazināties ar pašvaldību, sūtot e-pastu uz adresi pasts@sigulda.lv.


© www.sigulda.lv


Pasākumi