×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Trešdiena, 8. maijs
Šodien sveicam: Staņislavs, Staņislava, Stefānija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2017-04-27
Siguldiete piedalīsies pasaules skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konkursā

Siguldas Valsts ģimnāzijas skolniece Agneta Apaļka piedalīsies pasaules skolēnu zinātniski pētniecisko darbu izstādē-konkursā MILSET Expo-Sciences International 2017" Brazīlijā.

26.aprīlī Valsts Izglītības un satura centrā norisinājās atlases konkurss par iespēju pārstāvēt Latviju vairākos starptautiskos skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konkursos. Tajā piedalījās skolēnu zinātniski pētniecisko darbu Valsts konferencē godalgotie un starptautiskajai atlasei izvirzīties skolēni no visām dabaszinātņu, tehnoloģiju un matemātikas nozarēm.

Piedaloties šajā atlases konkursā, skolēni savus zinātniski pētnieciskos darbus prezentē un atbild uz jautājumiem angļu valodā. Siguldas Valsts ģimnāzijas skolniece Agneta Apaļka tika izvirzīta atlases konkursam, jo ar savu darbu „ACTN3 genotipu korelācija ar sportiskajām spējām Siguldas Valsts ģimnāzijas jauniešiem” („Correlation of ACTN3 genotypes with sporting abilities of Sigulda State Grammar School students”) ieguva 2.vietu skolēnu zinātniski pētniecisko darbu Valsts konferencē bioloģijas sekcijā.

Darba vadītāja ir Siguldas Valsts ģimnāzijas bioloģijas skolotāja Līga Sausiņa. Darba praktiskā daļa tika izstrādāta Rīgas Stradiņa Universitātes Molekulārās ģenētikas zinātniskajā laboratorijā, kur tika apgūta DNS analīžu veikšana un veiktas DNS analīzes Siguldas valsts ģimnāzijas jauniešiem, kuri trenējas dažādos sporta veidos, lai noteiktu gēna ACTN3 genotipu un tā korelāciju ar sportiskajām spējām. Pēc darba rezultātiem var secināt, ka gēna ACTN3 genotipi veicina atšķirīgu sportisko spēju attīstību. Potenciāli lielāka nozīme gēna ACTN3 genotipam ir to sportistu spēju attīstībā, kuriem ir īsas, intensīvas slodzes, piemēram, sprinteriem, skeletonistiem u.c. renes sporta veidu sportistiem.   ACTN3 genotipa noteikšanu ar DNS analīzēm var izmantot, lai identificētu potenciālu attīstīt trenētību īsām un intensīvām vai ilgstošām slodzēm.

Skolotāja Līga Sausiņa un skolniece Agneta Apaļka izsaka pateicību visiem skolēniem, kuri nodeva asins paraugus DNS analīžu veikšanai, Rīgas Stradiņa Universitātes Molekulārās ģenētikas zinātniskajā laboratorijas vadītājai Annai Tūtānei un pētniecei Zanei Dobelei par atbalstu darba praktiskās daļas izstrādē, kā arī Emīla Gulbja laboratorijas medmāsai Ivetai Laugai un Siguldas Valsts ģimnāzijas medmāsai Anitai Šķesterei par atbalstu asins paraugu ņemšanā.


© www.sigulda.lv


Pasākumi