×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Pirmdiena, 29. aprīlis
Šodien sveicam: Vilnis, Raimonds, Laine
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2024-03-21
Pareizi šķirojot atkritumus, iespējams samazināt ikdienas izdevumus

Atkritumu šķirošana ir būtisks solis ceļā uz ilgtspējīgu un atbildīgu dzīvesveidu. Ikvienam no mums nepieciešams pieņemt izšķirošu lēmumu – būt atbildīgam iedzīvotājam un rūpēties par mūsu vides, pilsētas, novada, valsts un arī planētas labklājību un tīrību.

Kāpēc šķirot? Šādā veidā lēnāk aizpildās sadzīves atkritumu konteineri, veidojot finansiālu ieguvumu katram no mums, samazinās sadzīves atkritumu daudzums poligonos, tādējādi saudzējot dabu, kā arī tiek saudzēti dabas resursi, jo šķirotie atkritumi kļūst par otrreizējām izejvielām. 

Atkritumu apsaimniekotāji Siguldas novadā piedāvā dažādas iespējas, kā atbrīvoties no nederīgajām un savu mūžu nokalpojušajām lietām. Turpinājumā atkritumu šķirošanas pamatprincipi un to nodošanas iespējas novadā.

Šķiro bioloģiski noārdāmos atkritumus

Videi draudzīgākais un vienlaikus ekonomiski izdevīgākais risinājums ir bioloģiski noārdāmos atkritumus katram pašam izmantot savā dārzā, piemēram, kompostējot, mulčējot vai veidojot augstās dobes. Protams, ar nosacījumu, ka kompostēšana veikta uz sava īpašuma esošas zemes un nerada draudus cilvēku dzīvībai, veselībai un videi, kā arī personu mantai.

Ja šādas iespējas nav, pie sava atkritumu apsaimniekotāja iespējams pieteikt bioloģisko atkritumu konteineru. Kas būtiski – to iztukšošanas maksa ir par 40 % mazāka nekā nešķirotiem sadzīves atkritumiem. Ja ņem vērā, ka lielu daļu (30 līdz pat 50 %) no sadzīves atkritumiem sastāda bioloģiskie atkritumi, līdz ar to nodalīšanu, retāk būs jāiztukšo vai jānomaina uz mazāku tilpumu sadzīves atkritumu konteineri. 

Bioloģisko atkritumu konteinerā var mest virtuves atkritumus un ēdiena paliekas bez iepakojuma, piemēram, dārzeņu un augļu atgriezumus, mizas un serdes; gaļas un zivju produktus un to atlikumus; graudaugus un to izstrādājumus, piemēram, maizi un konditoreju; čaumalas; cietos piena produktus, piemēram, sieru un biezpienu; kafijas vai tējas biezumus. Tāpat šajā konteinerā var izmest augus un to saknes, lapas, zāli, zarus, kuru diametrs nepārsniedz divus centimetrus, telpaugus un novītušus ziedus. Vairāk par bioatkritumu šķirošanas pamatprincipiem un Siguldas novada teritorijas atkritumu apsaimniekotāju piedāvātajām iespējam lasi šeit.

Gan “CleanR” šķirošanas laukumā “Dzelzceļa stacijā “Inčukalns”” (bez maksas), gan “ZAAO” EKO laukumā Raganā (samaksa pēc cenrāža) ir iespējams nodot bioloģiski noārdāmos atkritumus – virtuves, dārzu un arī parku atkritumus. Turklāt no 2. aprīļa darbu atsāk “JUMIS” dārzu un parku atkritumu kompostēšanas laukums “Kreiļi”. Vairāk par to, ko darīt ar dārzu un parku atkritumiem un kur tos nepieciešamības gadījumā nodot Siguldas novadā, lasi šeit.

Šķiro vieglo iepakojumu 

Vērtīga iespēja ir ievietot attiecīgos atkritumus arī papīra, plastmasa un metāla jauktajā konteinerā. Šajā atkritumu konteinerā iederas PET pudeles, kannas, plēves (LDPE) un maisiņi, grāmatas, avīzes, kartona kastes un iepakojumi, metāla kārbas, skārda bundžas. Arī šeit būtiski mest tikai tīru, sausu iepakojumu bez ēdienu paliekām. Pirms šo atkritumu ievietošanas konteinerā, konkrētais saturs ir jāsaplacina.

Šeit būtiski piebilst, ka plastmasas pudeles, kas ir marķētas ar depozīta zīmi, iespējams vest uz kādu no depozīta iepakojumu nodošanas punktiem, saņemot 0,10 eiro par derīgu vienību.

Šķiro stikla iepakojumu

No sadzīves atkritumiem jānošķir arī stikla izstrādājumi. Stikla konteinerā drīkst mest tukšas, izskalotas stikla pudeles un burkas. Kas būtiski, stikla konteinerā šie iepakojumi drīkst būt saplēsti. Ņem vērā, ka šajā konteinerī nevar mest spuldzes, keramikas, stikla vai porcelāna traukus, spoguļus, logu stiklus u.c.

Arī šajā gadījumā stikla pudeles, kas marķētas ar depozīta zīmi, var vest uz kādu no publiski pieejamajiem depozīta punktiem. 

Šķiro tekstilmateriālus

Tekstila šķirošanas konteinerā var ievietot visa veida apģērbu, apavu pārus un mājas tekstilu, piemēram, palagus, aizkarus vai dvieļus, kas pašam ikdienā vairs nav nepieciešams, taču aizvien ir labā stāvoklī. Lietām jābūt tīrām, nesaplēstām, sausām, bez smakojoša aromāta. Tām jābūt derīgām tālākai izmantošanai. Šajā konteinerā nevar mest audumu atgriezumus un pārpalikumus. Saturs jāievieto maksimāli caurredzamā, cieši noslēgtā maisā. Nekādā gadījumā to nenovietot blakus konteineram, lai tas netiktu bojāts. Vairāk par tekstilmateriālu šķirošanas pamatprincipiem un Siguldas novada teritorijas atkritumu apsaimniekotāju piedāvātajām iespējam lasi šeit

Siguldā tekstilu iespējams nodot SIA “JUMIS” piedāvātajos nodošanos punktos Strēlnieku ielā 2 (pie T/C “Šokolāde”), Rīgas ielā 2 (pie veikala “TOP”), Vidzemes šoseja 16 (pie T/C “Raibais suns” stāvlaukumā). Tāpat tekstilu iespējams nodot šķirošanas laukumā “Zemdegas”, kā arī Zinātnes ielā 7B (Siguldas pagasta Kultūras nama stāvlaukumā). Mālpilī šādi konteineri ir Jaunā iela 6A (pie veikala “TOP”) un Skulmes ielā 5 (“ViršiA” stāvlaukumā) – īpaši marķēts konteiners zilā krāsā. Savukārt Allažos tekstila šķirošanas punkts meklējams Zaļkalna ielā 3 (pie veikala “LaTS”). SIA “ZAAO” piedāvātie tekstila nodošanas punkti atrodas Lēdurgā, Emiļa Melngaiļa ielā 2, kā arī Inciemā, Anšlava Eglīša ielā 5 (laukumā pie bērnudārza). Tekstilu ir iespējams nodot arī ikvienā SIA “ZAAO” EKO laukumā, kas Siguldas novadā atrodas Raganā, Vidus ielā 12. Inčukalna pagasta iedzīvotāji tekstilu var ievietot “CleanR” konteineros Gaujaslīču ielā 38, Gaujā, un Saules ielā 6, Inčukalnā. 

Šķiro nolietoto elektrotehniku

Nolietotā elektrotehnika klasificēta kā videi kaitīgie atkritumi, jo var saturēt videi un cilvēkam bīstamas vielas. Visa veida nolietotās sadzīves un elektroiekārtas nedrīkst izmest sadzīves atkritumos, bet tās jānodod specializētam atkritumu apsaimniekotājam.

Siguldas pilsētas SIA “JUMIS” savā apsaimniekošanas teritorijā vienu reizi mēnesī piedāvā savākt un bez maksas izvest jebkāda veida nolietotas un nederīgas sadzīves iekārtas un elektrotehniku – veļas mašīnas, televizorus, ledusskapjus, plītis, datorus, monitorus, telefonus u.c., ja iekārtu kopējais svars sasniedz un pārsniedz 40 kilogramiem. Ar detalizētu 2024. gada nolietotās elektronikas atkritumu izvešanas grafiku iespējams iepazīties šeit.

Atbrīvoties no elektrotehnikas bez maksas iespējams atkritumu šķirošanas laukumā “Zemdegas”. Savukārt mazās elektroiekārtas iespējams nodot arī specializētajos konteineros: “Rimi” (t/c “Šokolāde”, Strēlnieku ielā 2), “Mini Rimi” (Ventas ielā 1), “Maxima” (Leona Paegles ielā 3), kā arī zaļajā elektrotehnikas konteinerā pie t/c “Raibais suns”.

Mazo elektrotehniku bez maksas ikdienā var nodot arī “ZAAO” EKO laukumā Raganā, Vidus ielā 12, kā arī “CleanR” šķirošanas laukumā “Dzelzceļa stacija “Inčukalns”” (no Plānupes ielas).

Sašķirotos atkritumus nodod šķiroto atkritumu savākšanas laukumos un publiskajos punktos – skaties sev tuvāko www.skiroviegli.lv

Sazinies ar savu atkritumu apsaimniekotāju un noskaidro, vai tas piedāvā individuālus škirošanas konteinerus vai maisus iepakojuma šķirošanai. Daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām pēc pieprasījuma visi novadā strādājošie atkritumu apsaimniekotāji nodrošina stikla un vieglā iepakojuma šķirošanas konteineru uzstādīšanu. Savukārt, runājot par individuālajām šķirošanas iespējām, “CleanR” Inčukalna pagastā piedāvā bezmaksas šķirošanas (vieglais iepakojums, stikls) konteineri, bet “JUMIS” nodorošina bezmaksas šķirošanas maisus Allažu, Siguldas, Mores pagastos un Siguldas pilsētā.

Ar citām atkritumu nodošanas iespējām, kā arī laukumu un nodošanas punktu darba laikiem var iepazīties, vēršoties pie sava atkritumu apsaimniekotāja vai to tīmekļa vietnēs.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi